Miloš Zeman na reprezentačním plesu na Hradě - ilustrační snímek

Miloš Zeman na reprezentačním plesu na Hradě - ilustrační snímek Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Žalobce zamítl stížnost Hradu kvůli slovům o Zemanově rakovině

Brněnský politik Svatopluk Bartík nespáchal trestný čin, když v roce 2017 na facebooku napsal, že prezident Miloš Zeman má rakovinu a zbývá mu pár měsíců života. Státní zástupce zamítl stížnost Hradu proti odložení trestního oznámení, uvedl dnes server Lidovky.cz. Hrad už nemá žádnou řádnou možnost, jak se proti rozhodnutí bránit. Policie původně prověřovala podezření z pomluvy a poškozování cizích práv. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka bude mít rozhodnutí dalekosáhlé negativní důsledky pro celou společnost.

V případě pomluvy se dozorující státní zástupce Arne Nekula přiklonil k závěrům kriminalistů, že nebyl prokázán úmysl, což zákon vyžaduje. Potvrdil také to, že Zemanova práva nebyla vážně poškozena. "Nebylo shledáno naplnění ani jeho stránky objektivní, tedy vznik vážné újmy na právech poškozeného. Usnesení policejního orgánu o odložení věci je tedy pravomocné," sdělil serveru Nekula.

Bartík o jeho rozhodnutí dosud nebyl oficiálně informován: "Nemám to zatím černé na bílém, takže si počkám, až to budu mít oficiálně. Potom se vyjádřím," řekl ČTK. Ovčáček na twitteru dnes uvedl, že podle rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Brně je možné zcela beztrestně šířit jakékoliv hrubé pomluvy a dezinformace.

Bartík v závěru roku 2017 před blížícími se volbami prezidenta napsal na facebook, že Zeman má rakovinu, odmítá léčbu a zbývá mu pár měsíců života. Napsal to s ohledem na to, že Zeman znovu kandidoval na prezidenta a podle Bartíka měla veřejnost vědět, jak na tom zdravotně je. Později své tvrzení z internetu stáhl s odůvodněním, že nečekal takovou vlnu negativních reakcí jak na sebe, tak na prezidenta. Zeman ve volbách prezidentské křeslo obhájil.

Pražský hrad označil tvrzení za nepravdivá a podal na Bartíka žalobu a trestní oznámení. Městský soud v Brně loni na žádost Zemanových právníků projednávání žaloby přerušil kvůli tomu, že by se nejdřív mělo vyřešit trestní oznámení. Policie pak v prosinci trestní oznámení odložila.