Červený koberec ráda pošlape každá celebrita.

Červený koberec ráda pošlape každá celebrita. Zdroj: profimedia.cz

Z řeckých pověstí až do Hollywoodu: Historie legendárního červeného koberce

K předávání Oscarů, které letos připadají na 24. únor, neodmyslitelně patří červený koberec. Hollywoodští herci po něm každoročně kráčí vstříc zlatým soškám. Rudý běhoun je tradičně používán také pro uctění vážených hostů. Kde má ale svůj původ? Jeho historie vás překvapí. Úcta, kterou kdysi symbolizoval, byla totiž falešná. Poprvé v dějinách jej na uvítanou měla mykénskému králi Agamemnónovi připravit jeho manželka a naznačit mu tak, že jeho dny byly sečteny.

Poprvé zmínil užití červeného koberce řecký dramatik Aischylos, který žil v 5. století před naším letopočtem. Dnešní synonymum luxusu se objevuje v jediné úplně dochované antické tragédii Oresteia. Mykénská královna Klytaimnéstra měla údajně koberec nechat položit, aby uvítala svého manžela, krále Agamemnóna, který se po letech vracel z Trojských válek. O šťastné shledání se však, jak je známo, nejednalo. Agamemnón před cestou obětoval bohům svou a Klytaimnéstřinu dceru, což královnu spolu s manželovou nevěrou utvrdilo v tom, že musí konat. Rudá barva koberce tak předjímala Agamemnónovu smrt. V ústrety tak šel král své manželce, která se měla vzápětí stát jeho vražedkyní.

Slávu přinesla až barevná televize

Další zmínka o užití červeného koberce v současném smyslu pochází až z 19. století. Během návštěvy Jižní Karolíny měl být v roce 1821 rozvinut pro úřadujícího prezidenta Spojených států Jamese Monroea. Obdobně jako bájný Agamemnón na něj měl prezident došlápnout po vystoupení z lodi.

Na počátku 20. století začaly červený koberec pro pasažéry první třídy v Americe běžně užívat železniční společnosti. Právě v této době se rudý kus látky na podlaze stává symbolem vyšší třídy.

Ve spojitosti s filmem se na západním pobřeží Spojených států červený koberec objevuje poprvé v roce 1922, kdy jej pro premiéru extrémně nákladného filmu Robin Hood nechal před Egyptským divadlem rozvinout Sid Grauman. Fakt, že novinku uměly přítomné hvězdy stříbrného plátna Douglas Fairbanks nebo Wallace Beery dobře prodat, zajistil koberci na mentální mapě Hollywoodu pevné místo.

Červený koberec se od té doby používal u všech významných premiér. Na Oscarech se poprvé objevil v roce 1961. Šíření nápadu do světa však začalo až o pět let později, kdy byl oscarový ceremoniál do televizí poprvé přenášen barevně. Od té doby se červený koberec stal v módním průmyslu jednou z nejlukrativnějších reklamních ploch na světě. Neprofitují z něj však pouze světoví návrháři, ale samozřejmě i hvězdy, které na něm dostávají příležitost zazářit. Letos se po několik tun vážícím koberci projdou už po padesáté osmé. Oscaři to budou dohromady jednadevadesátí.