Donald Trump a Kim Čong-un se sešli v Singapuru na historickém summitu (12.6.2018)

Donald Trump a Kim Čong-un se sešli v Singapuru na historickém summitu (12.6.2018) Zdroj: ČTK

Druhé setkání Trumpa a Kima zažije koncem února Hanoj

Americký prezident Donald Trump oznámil, že jeho druhé setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem se uskuteční ve vietnamské metropoli Hanoji. Informovala o tom agentura Reuters. Schůzka je plánována na 27. a 28. února. První summit obou vůdců se uskutečnil loni v červnu v Singapuru. Na historické schůzce vyjádřil Kim Čong-un připravenost k denuklearizaci KLDR, žádná konkrétní opatření ale dohodnuta nebyla.

Jak je jeho zvykem, komentoval Donald Trump vše na svém twitterovém účtu: „Moji zástupci právě opustili Severní Koreu po velmi produktivním jednání, na němž bylo dohodnuto místo a čas druhého summitu s Kim Čong-unem. Ten se bude konat v Hanoji ve Vietnamu 27. a 28. února. Těším se na setkání s předsedou Kimem a na pokrok v otázce míru,“ napsal Trump na Twitteru.

Zvláštní americký zmocněnec pro Severní Koreu Stephen Biegun jednal uplynulé tři dny v Pchjongjangu o podrobnostech chystaného summitu. Se svým protějškem Kim Jong-čcholem „diskutovali o tom, jak pokročit v plnění závazků ze singapurského summitu mezi prezidentem Trumpem a Kim Čong-unem, které se týkají úplné denuklearizace, přeměny americko-severokorejských vztahů a budování trvalého míru na Korejském poloostrově", uvedlo v prohlášení americké ministerstvo zahraničí.