Přaní řidičů se nesplní, bodový systém se zatím nemění.

Přaní řidičů se nesplní, bodový systém se zatím nemění. Zdroj: : ČTK

Přísnější bodový systém se blíží. Čekají nás vyšší pokuty i tvrdší správní řízení

Zpřísnění bodového systému pro chybující české řidiče se pomalu ale jistě stává realitou. Návrh, který před časem Policie ČR zveřejnila společně s Ministerstvem dopravy ČR, přešel do připomínkového řízení. Nejzávažnější přestupky mají být nově za 4 a 6 bodů, blokové pokuty se mají většinou zvýšit, razantně mají stoupnout sankce hrozící ve správním řízení. Cílem má být zvýšení bezpečnosti a vymýcení „pirátů silnic“.

Hlavním, a policejním ředitelem opakovaně zdůrazňovaným problémem na tuzemských silnicích je chování řidičů. Kromě překračování rychlosti, které je dle policie častou příčinou nehod s vážnými následky, a alkoholu za volantem, jde především o nevěnování pozornosti řízení a přestupky z něj vyplívající. A právě na toto rizikové chování a řidiče, kteří se jej dopouštějí, má dopadnout bič přísnějšího bodového systému. Jenže nedopadne. Ani nemůže.

Policie zatím zveřejnila jen část uvažované revize systému. Tu, která bezprostředně reaguje na nejčastější příčiny nehod v minulém roce. Vzorec – zvýšení pokut a vyšší bodové postihy – je ale jasný už z částečné tabulky i prohlášení, že nově budou existovat jen dvě skupiny bodovaných přestupků, za šest a čtyři body.

Méně bodů za alkohol v krvi

O tom, že posilnit se v restaurantu a pak sednout za volant, by mělo být poukázkou na velmi rychlé odeslání „papírů do čistírny“, asi není sporu. Aktuálně hrozí na více než 0,3 promile alkoholu v krvi sedm bodů a pokuta ve správním řízení (blokově řešit nelze) 2500 až 20 000 Kč. Nově se má pokuta vyšplhat na 7000 až 25 000 Kč, ale jen šest bodů. Což je společně se zákazem řízení stále poměrně tvrdý trest. Speciálně, když vezmeme v potaz, že ve většině zemí EU můžete sednout za volant s 0,5 promile (v Británii a na Maltě dokonce 0,8). Nulová tolerance je spíše výjimkou, kromě ČR platí v Rumunsku, Maďarsku a na Slovensku. Diskuse o tom, zda má nulová tolerance v ČR, která vede tabulky spotřeby alkoholu na hlavu, své opodstatnění, jsou vždy vášnivé, ale tentokrát je přeskočíme.

Navrhované zpřísnění bodového hodnocení přestupků se zaměřuje hlavně na riziková jednání související s nepozorností a překračováním rychlosti. I pokud pro zjednodušení přijmeme premisu, že „na Čechy nic jiného, než represe neplatí“, nepovede nový systém k „vybodování pirátů“. Určitou šanci má ještě v případě sankcionování rychlosti. Vysoké překročení povolené rychlosti má být nově za 6 bodů místo pěti a 5000 Kč na místě, nebo až 25.000 Kč ve správním řízení. Mimochodem dosud byl maximální hrozící postih ve správním řízení 10.000 Kč, nárůst činí nemalých 150 procent.

Více se dočtete v článku na webu Autorevue.cz >>>