Předseda lyžařské federace FIS Gian Franco Kasper šokoval svými výroky.

Předseda lyžařské federace FIS Gian Franco Kasper šokoval svými výroky. Zdroj: Fis-ski.com

Člen Mezinárodního olympijského výboru šokoval: Olympiády nejlépe uspořádají diktátorské režimy

Švýcar Gian Franco Kasper, který je prezidentem Mezinárodní lyžařské federace (FIS) a čestným členem Mezinárodního olympijského výboru, zaskočil svět neobvykle kontroverzními výroky: V pondělním rozhovoru pro švýcarské noviny Tagez-Anzeiger prohlásil, že diktátorské režimy dokážou zorganizovat olympiády lépe než demokratické země. Zaútočil také na ochránce životního prostředí, vyjádřil pochybnosti o změnách klimatu a řekl, že kvůli přistěhovalcům už nemusí být Švýcarsko lyžařskou velmocí.

Gian Franco Kasper je šéfem Mezinárodní lyžařské federace už od roku 1998 a proslul už několikrát svými kontroverzními prohlášeními. V rozhovoru pro deník Tagez-Anzeiger to teď ještě více vyšperkoval. Na otázku o přidělení pořadatelství zimní olympiády v roce 2022 komunistické Číně odpověděl: „Pro nás je vše snadnější v diktaturách. Diktátoři mohou organizovat takové akce, aniž by žádali o povolení občany… Pokud jde o stránku byznysu, tak říkám: Chci jít k diktátorům, nechci se hádat s ochránci životního prostředí.“ Odmítl tak námitky redaktorů, že Číně by neměly být hry přiděleny, protože v zemi jsou masově porušována lidská práva.

Mezinárodní olympijský výbor se například v roce 2008 smířil s cenzurou internetu při letní olympiádě v čínském Pekingu, což bylo v rozporu s jednou z hlavních zásad, která je definována v Olympijské chartě. Jak potvrdili i čeští novináři, kteří se her v Pekingu zúčastnili, webové stránky o lidských právech, kritické texty o čínském režimu, nebo informace o tibetském dalajlamovi, byly skutečně cenzurovány a blokovány.

Kasper také v rozhovoru vyslovil pochybnosti o klimatických změnách a nevadí mu při pořádání her ani škody na životním prostředí. Například loni v Jižní Koreji provedli organizátoři při vytyčování lyžařských tratí závažné zásahy v horských oblastech, které přitom spadaly do chráněných rezervací. Šéf lyžařské federace pak připomněl, že výkyvy teplot jsou spíše přirozeným jevem, že některé zimy jsou prostě chladné, jiné teplejší. „Žádný důkaz o změnách klimatu neexistuje,“ řekl Kasper v rozhovoru. Uznal však, že globální teplota se ve světě zvyšuje.

Kritizoval také gigantismus olympijských her a řekl, že investice 51 miliard dolarů do olympiády v ruské Soči, byla „bláznivá“, navíc v tomto městě už mnohá sportoviště z té doby nefungují. To Kasper označil za „katastrofu“.

Také vyjádřil názor, že olympiády jsou tak drahé, že ve Švýcarsku už žádná nebude, protože občané se postaví proti. I to nahrává zemím, často s nedemokratickými režimy, kde o všem rozhodne vládnoucí moc.

Prezident Mezinárodní lyžařské federace Gian Franco Kasper také prohlásil, že v jeho vlastní zemi, ve Švýcarsku, je lyžování na „cestě dolů“. Řekl například, že „druhá generace přistěhovalců nemá s lyžováním téměř nic společného“. Více než čtvrtinu všech obyvatel Švýcarska přitom dnes tvoří právě imigranti. „Lyžování u nás je také příliš nákladné, rodina s třemi dětmi si to nemůže dovolit. Na druhou stranu ve srovnání s tím lety do Karibiku nestojí téměř nic,“ uzavřel svoje temné vize Kasper.