Příklad hodný následování. Ve finském filmu Suomen Marsalkka hrál finského maršála a prezidenta Carla Gustafa Emila Mannerheima keňský herec Telley Savalas Otieno

Příklad hodný následování. Ve finském filmu Suomen Marsalkka hrál finského maršála a prezidenta Carla Gustafa Emila Mannerheima keňský herec Telley Savalas Otieno Zdroj: Savane Productions / YLE / Filmistuudio Kalevipojad

Oscara ovládnou menšiny: Zajistí to nové kategorie za výkon v MeToo či pro nejčernějšího kameramana

Není tajemstvím, že Oscara drahně let získávají převážně bílí muži. Výjimkou je samozřejmě v kategorie hereček, tam zase drží prim bílé ženy. Kdy například získal Oscara za režii černoch, indián, Inuita (dříve Eskymák) nebo osoba třetího pohlaví? Ono to může být částečně tím, že mezi režiséry moc černochů, indiánů, Inuitů anebo osob třetího pohlaví není. To nicméně není jejich chyba, mohou za to organizátoři Oscara.

Je potřeba se na to dívat optikou dneška. Svět se změnil a kráčí kupředu mílovými kroky. Dneska nemůžeme opomíjet nějaké menšiny, ženy a nebo dokonce ženy z menšin. Právě naopak musíme tyto osoby dostat na výsluní. Aby si připadaly dobře.

Po kritice z let minulých, kdy Oscara za režii, za scénář ani za filmovou hudbu nezískal ani jeden Korejec nota bene Keňan, se organizátoři Oscara rozhodli, že je čas jít s dobou.

„My bychom chtěli říci, že Oscar hodlá držet prst na tepu doby. Možná jsme lehce zaspali, ale probudili jsme se tak akorát, abychom vše stihli dohnat. My víme, že menšiny a také některé ženy jsou děsně moc hlasité, ukřivděné a berou se děsně moc vážně. To je ten progres. V rámci korektnosti jsme se rozhodli, že rozšíříme kategorie, aby si všichni mohli vyhrát svého Oscara. Protože od toho tu Oscar je. Ne, aby ho získal ten nejlepší, ale aby byli všichni spokojeni. Ostatně takový je celospolečenský trend. Ne uznat nejlepší, ale zajistit, aby se nikdo necítil ukřivděně. Jelikož je to přesně to, co svět chce, Oscar to světu dá,“ slavnostně prohlásil se vztyčenou rukou se zaťatou pěstí George Willis, jeden z organizátorů udílení filmových cen Oscar.

Nejlepší herečka MeToo

Vedle klasických cen za nejlepší film, scénář nebo herecký výkon v hlavní či vedlejší roli, se tak letos dostane i na spoustu rozličných kategorií.

Jednu z mediálně nejzajímavějších kategorií bude vyhlášení nejlepší herečky v kategorii MeToo. Zde bude posuzováno, která herečka se nechala pro roli osouložit od proradného producenta či režiséra, za dvacet let si na to vzpomněla a začala se s ním soudit za sexuální napadení. Zde bude akademie hodnotit hlavně míru hysterie, kterou dotyčná herečka dokázala kolem sexuálního predátora vyvolat.

Kategorie MeToo bude mít i svou mužskou část. Vyhlášení největšího čuňáka proběhne až na samotný závěr ceremoniálu a výherce bude na místě bez soudu popraven.

Nejlepší vegan

Hodně se mluví rovněž o kategorii nejčernějšího kameramana a to hlavně z toho důvodu, že se akademii doposud nepodařilo žádného černého kameramana najít. Nicméně organizátoři věří, že se to do vyhlášení povede, a cenu si tak bude mít kdo převzít.

Vedle vyhlášení nejlepšího Asiata ve filmu a v matematice, popřípadě nejteplejšího adaptovaného scénáře, bude předána cena za celoživotní minoritu ve filmu. Tu získá herec či herečka, který či která patří nejen rasově a nábožensky, ale i pohlavně k jedné z oficiálně uznaných menšin.

Rovněž kategorie nejlepší vegan ve filmu budí mezi komunitou veganů velká očekávání. Jak je vidět, Oscaři jdou s dobou a snaží se vyjít vstříc úplně všem. Letos se tak máme všichni na co těšit.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Realitou však je, že europoslanci Telička a Ježek zvolení za ANO zakládají nové politické hnutí.