Joram van Klaveren. Někdejší nizozemský politik bojoval proti islámu, nakonec k němu konvertoval

Joram van Klaveren. Někdejší nizozemský politik bojoval proti islámu, nakonec k němu konvertoval Zdroj: Profimedia

Bývalý nizozemský poslanec, který tvrdil, že „Korán je jed“, se stal muslimem

Bývalý nizozemský poslanec Joram van Klaveren konvertoval k islámu. Na tom by nebylo nic tak šokujícího, kdyby předtím nebyl členem nizozemské antiislámské Strany pro svobodu, kterou vede známý buřič Geert Wilders. Navíc van Klaveren celá léta popisoval „Korán jako jed“, hovořil o „muslimské bídě“ a proroka Muhammada označoval za podvodníka. Co se stalo, že se z něj teď stal muslim?

Joram van Klaveren podle vyjádření pro nizozemský rozhlas NPO Radio I., se obrátil na islám v době, kdy psal svoji knihu „De afvallige“ (Odpadlík), která se věnuje náboženství a hledání víry. „Během psaní jsem narazil na stále více věcí, které můj názor na islám změnily,“ tvrdí někdejší poslanec za antimuslimskou stranu.

Obrácení svatého Klaverena

V letech 2010 až 2014 byl van Klaveren poslancem za Stranu pro svobodu, kterou vede Geert Wilders. Ten kromě jiného přirovnal muslimskou svatou knihu Korán k dílu Adolfa Hitlera Mein Kampf. Klaveren opustil stranu v roce 2014, když došlo ke konfliktu s Wildersem, který vyzýval na jedné demonstraci dav k tomu, aby ostře vystoupil proti Maročanům, kterých žije v Nizozemsku kolem 400 tisíc.

Po odchodu ze Strany pro svobodu založil Klaveren svoje vlastní politické hnutí, to ale neuspělo a on opustil politiku. Zajímavé je, že Wildersovu antiislámskou stranu opustil před časem také její někdejší vysoký funkcionář Arnoud van Doorn a také konvertoval k islámu.