Karel Barták, bývalý šéf oddělení komunikace na generálním ředitelství Evropské komise pro vzdělávání a kulturu

Karel Barták, bývalý šéf oddělení komunikace na generálním ředitelství Evropské komise pro vzdělávání a kulturu Zdroj: Repro Strategie (Martin Pinkas)

Na evropskou propagandu jsem alergický, tvrdí jeden z nejvlivnějších Čechů v Bruselu

Není problém chválit Evropskou unii, ale nemělo by jít o propagandu, říká v rozhovoru pro Info.cz jeden z nejvlivnějších Čechů v Evropské unii Karel Barták. „Lidem v projektech, které spolufinancujeme, říkáme, že po nich nechceme, aby chodili po pódiu a mávali evropskou vlajkou jako Bono z U2,“ vysvětluje nyní již bývalý šéf oddělení komunikace na generálním ředitelství Evropské komise pro vzdělávání a kulturu, který se nyní se vrací domů.

Ke konci loňského roku jste odešel z Evropské komise, kde jste na generálním ředitelství pro vzdělávání a kulturu několik let vedl oddělení komunikace a valorizace. V čem spočívala vaše pozice?

Vedl jsem program Kreativní Evropa, který je jedním z nejmenších evropských programů a jako jediný je zasvěcený kultuře. Polovina peněz z jeho rozpočtu směřuje na podporu kinematografie a zbytek tvoří další kulturní sektory od archeologie až po elektronickou hudbu. Spolu s mým týmem jsme se starali, aby se tyto peníze vydaly tím nejlepším možným způsobem.

Kolik peněz máte v rozpočtu?

Celkem jde o 1,5 miliardy eur na sedm let. Program je otevřený nejen pro členské země EU, ale i pro kandidátské státy, země Evropského hospodářského prostoru a Evropského sousedství. Je tu tedy celý západní Balkán včetně Kosova a pak také Tunisko, Ukrajina, Gruzie a Arménie.

A co členské státy? Jak ty se staví k navyšování peněz k podobným programům, které by měly v lidech podporovat „evropanství“?

Myslím, že ty s tím nemají velký problém. Dnes představujeme 0,15 % rozpočtu EU a navýšení o 30 % není tak znatelné, nejde tedy o nic, co by je zásadně bolelo. Dále je tu znát, že je tu tendence do toho více zamíchat ty zmiňované evropské hodnoty.

Více o financování kultury z Bruselu si můžete přečíst na Info.cz