Na Česko se sype sníh (3.2.2019)

Na Česko se sype sníh (3.2.2019) Zdroj: Blesk:David Malík

Sníh ochromuje dopravu po celé Evropě, jih Itálie hlásí záplavy a na horách hrozí laviny (3.2.2019)
Sníh ochromuje dopravu po celé Evropě, jih Itálie hlásí záplavy a na horách hrozí laviny (3.2.2019)
Na Česko se sype sníh (3.2.2019)
Na Česko se sype sníh (3.2.2019)
Na Česko se sype sníh (3.2.2019)
26
Fotogalerie

Kalamita na Kladně, výpadky elektřiny, odkloněná letadla. Sníh komplikuje provoz po celé republice

Husté sněžení dnes v Čechách komplikovalo dopravu na silnicích, železnici a v MHD, omezilo také provoz na pražském Letišti Václava Havla. Silničáři vyslali do terénu veškerou techniku, situaci jim ale komplikoval vítr, neustávající sněžení či uvízlé kamiony. Těžký sníhlámal stromy a větve. Kvůli poruchám na vedení se dopoledne ocitlo bez elektřiny přes 20.000 odběratelů společnosti ČEZ hlavně v Plzeňském a Středočeském kraji a na 13.000 zákazníků EON hlavně na jihu Čech. Sněžení se má pozvolna přesunout z Čech na Moravu. Na východě země mezitím kvůli tání sněhu a dešti stoupají hladiny řek, kulminovat mají v pondělí.

Od rána nejvíce nasněžilo na Šumavě, kde připadlo zhruba 20 centimetrů sněhu, v jižních Čechách či v jižněji položených částech Středočeského kraje deset až 15 centimetrů sněhu. Husté sněžení zasáhlo i další české kraje, nad Prahou mohli lidé ráno pozorovat bouřku.

Na Moravě začne sněžit odpoledne či večer. Zatím tam vodohospodáři sledují zvednuté hladiny řek, hlavně v povodí Moravy, Bečvy, Olše a Ostravice. V příštích hodinách budou dál stoupat, některé až do pondělí. Povodňová bdělost platí pro oblasti Bučovice, Hodonín, Kyjov, Veselí nad Moravou a Vyškov v Jihomoravském kraji, pro Kroměříž, Luhačovice, Otrokovice, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Vizovice a Zlín v Olomouckém kraji a pro Konice a Prostějov v Olomouckém kraji.

Komplikovaná situace byla dnes na jihu Čech, kde mokrý sníh vyvracel stromy do silnic, na železnici i do elektrického vedení. Energetici měli nejvíc problémů na Prachaticku a Strakonicku, kde se bez dodávek elektřiny ocitlo zhruba 13.000 domácností. Na několika úsecích nejezdily vlaky. Silničáři vyslali do terénu všechny sypače a spolu s hasiči průběžně z vozovek odstraňovali popadané větve a stromy. Policie zaznamenala po ránu zvýšený počet nehod na silnicích.

Také doprava ve středních Čechách byla kvůli silnému sněžení komplikovaná. Policie evidovala desítky nehod, většinou bez větších následků. Potíže měly příměstské autobusy, některé kvůli počasí nevyjely. Problémy byly i na železnici. Hasiči vyjížděli k popadaným stromům a vytahovali uvízlá vozidla. Dálnici D8 na osmém kilometru ve směru na Prahu dopoledne zablokovaly tři kamiony, které uvízly na špatně sjízdné vozovce. Muselo se počkat na cestáře, až dálnici upraví.

V Plzeňském kraji bylo několik silnic neprůjezdných kvůli sněžení nebo spadlým stromům. Hasiči museli odstranit také desítky stromů spadlých přes silnice i železnici.

V Karlovarském kraji je nyní uzavřena silnice I/25 z Jáchymova na Boží Dar od abertamské zatáčky, dopravu na místě řídí policie, opatrní musejí být řidiči i v dalších oblastech kraje a především v Krušných horách. Do vyšších poloh by řidiči neměli bez zimní výbavy včetně sněhových řetězů vůbec vyjíždět. Nesjízdná je momentálně i silnice z Božího Daru směrem na Neklid a Klínovec.

Z ruzyňského letiště bylo kvůli sněhové nadílce od rána odkloněno pět letů. V Brně musely přistát letadla z Madridu a Amsterodamu, do Vídně byly odkloněny letecké linky z Istanbulu, Londýna a Tel Avivu. Letiště i v hustém sněžení bylo v provozu, kvůli odklízení sněhu z přistávací a vzletové dráhy ale některé lety nabraly zpoždění až několik desítek minut. V Praze měly problémy také autobusy MHD, sníh navátý na výhybkách způsobil potíže i na pražském železničním uzlu.

I sever Čech zasáhlo silné sněžení a vítr. Vrstva čerstvého sněhu ležela i na hlavních tazích včetně dálnic D7, D8 a D10 a komplikovala dopravu. Nákladní vozy měly problémy hlavně ve stoupáních, na řadě míst uvízly.

Celý dnešek platí v Čechách výstraha na silné sněžení a novou sněhovou pokrývku. V Jihočeském, Královéhradeckém, Pardubickém kraji i v Kraji Vysočina se může tvořit náledí. Večer a v noci se náledí a sněžení přesune na Moravu a do Slezska, kde může napadnout až 12 centimetrů nového sněhu.