Video placeholde

Dobešová: Šlo mi o život, kvůli rakovině a pojišťovně. Zachránil mě zázrak, strachu se ale nikdy nezbavím

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Novinářka Mirka Dobešová bojovala nejdřív s rakovinou, komplikacemi a pak pojišťovnou. Ten třetí boj prohrála, ale pomohli jí lidé. Povedlo se jí vybrat 6 milionů na klíčovou operaci a mluví o zázraku. Ostře přitom kritizuje postup pojišťovny a to nejenom ve svém případě. Lidé jsou jí prý úplně ukradení. Dobešová říká, že pojišťovna její život ohrozila a teď už je minutu po dvanácté.

Stav Dobešové se totiž stále zhoršuje. Odhaluje se mřížka pod okem, problémy narůstají a jejich řešení bude náročnější. Českým doktorům nevěří, i proto, že původní operace se jim podle ní moc nepovedly. Navíc prý není pravda, že mají s operací, kterou potřebuje, zkušenosti. Jednala prý i s ředitelem VZP, který jí řekl, že není důležitý výsledek operace, ale to, že proběhne v Česku. Nepomohla ani přímluva senátorů.

Dobešová říká, že jí píšou lidé s podobnými zkušenostmi a problémy. Třeba se ptají na radu, kam v zahraničí na operaci jet, protože jim prý v Česku nikdo neporadil, tak jako jí. To podle ní není normální. Tvrdí, že k lékaři v Liverpoolu, ke kterému zřejmě nakonec na operaci půjde, se vlastně dostala náhodou a české zdravotnictví ji v tom nepomohlo ani neporadilo. Pokusí se nechat si zpětně náklady na operaci proplatit. Pokud to vyjde, chce peníze dát na pomoc lidem ve stejné situaci. 

Novinářka mluví taky o strachu, se kterým se naučila žít. O život jí šlo po náročné operaci, kterou podstoupila už ve 14 letech. Vzpomínky na tu dobu prý vytěsnila. Rakovina, kterou trpěla, je ale velmi agresivní a může se kdykoliv vrátit. Zatím neví, kolik operací jí ještě čeká. Říká, že by chtěla vypadat normálněji a nebýt neustále středem pozornosti. 

Jak těžký byl boj Mirky Dobešové s rakovinou i pojišťovnou? Čím jí ohrozila život a proč už je teď minutu po dvanácté? Co si myslí o politicích a zdravotnickém systému? A co jí dává energii jít dál?