Donald Trumo, Mike Pence a Mike Pompeo v Bílém domě - ilustrační snímek

Donald Trumo, Mike Pence a Mike Pompeo v Bílém domě - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

USA odstupují od raketové smlouvy s Ruskem, oznámil dnes americký ministr zahraničí

Spojené státy odstupují od smlouvy s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Oznámil to dnes ministr zahraničí Mike Pompeo. Články smlouvy přestanou být USA vázány s platností od soboty, o svém kroku bude Washington oficiálně informovat Moskvu. Spojené státy dnešním oznámením spustily půlroční výpovědní lhůtu, během níž je ještě možné o osudu dohody jednat.

Pentagon Rusko obviňuje, že výrobou nové rakety smlouvu porušilo, což Moskva popírá. Pompeo řekl, že pokud se Rusko po půl roce nevrátí k jejímu dodržování, smlouva skončí. USA jsou nicméně podle Pompea ochotny vést s Moskvou rozhovory o kontrole zbrojení. Prezident Donald Trump stojí o dohodu, která je ověřitelná, upozornil americký ministr.

Smlouva uzavřená v éře prezidenta USA Ronalda Reagana a sovětského reformního vůdce Michaila Gorbačova ukládá oběma státům zlikvidovat rakety s doletem 500 až 5000 kilometrů. Washington z jejího porušování Moskvu obviňuje od roku 2014, hrozby o vypovězení smlouvy sílí od loňského roku.

V prohlášení, které dnes na svém webu zveřejnil Bílý dům, Trump obvinil Rusko, že "příliš dlouho a beztrestně" smlouvu porušovalo tajným vývojem a rozmístěním zakázaného raketového systému. Spojenci USA v NATO podle prezidenta vypovězení smlouvy "plně podporují".

"Nemůžeme být jedinou zemí na světě, které je smlouvou jednostranně vázána... Pokročíme ve vývoji naší vlastní vojenské reakce a budeme spolupracovat s NATO a ostatními spojenci a partnery, abychom zabránili Rusku získat jakoukoli vojenskou převahu prostřednictvím svého nezákonného jednání," uvádí se v prohlášení.

Trump v dokumentu zdůraznil, že USA zůstávají věrny takové kontrole zbrojení, která je ověřitelná a vynutitelná. "Jsme připraveni zahájit s Ruskem jednání a dosáhnout těchto cílů. Jakmile se to stane, (jsme připraveni) navázat, možná vůbec poprvé, vynikající spolupráci na hospodářské, obchodní, politické a vojenské úrovni. Bude to fantastické pro Rusko a Spojené státy a skvělé pro celý svět," stojí v prohlášení.