Migranti potulující se kolem Calais.

Migranti potulující se kolem Calais. Zdroj: reprofoto/twitter

Český kamioňák dostal ve Francii dva roky za převoz migrantů, o kterých možná ani nevěděl

Francouzský soud zpřísnil trest z 18 měsíců na dva roky vězení pro českého řidiče Jiří Sagana. Odsouzen byl za pašování migrantů z Iráku v chladicím boxu svého kamionu. Sagan se hájí tím, že o 15 uprchlících nevěděl, potvrdili to i samotní migranti. Svého kolegu hájí i další čeští kamioňáci. A tvrdí, že vůbec nemusel vědět o tom, že mu do auta migranti vlezli.

Francii se nyní čeští řidiči snaží vyhýbat obloukem. A shodují se v názoru, že je Francie nebezpečná. „Pokud jedete s chlaďákem, máte tam izolační plechovou vrstvu. Tam prostě nejde poznat, že se tam někdo dostal, hlavně vás ani nenapadne, že by někdo vlezl do mrazáku,“ obhajuje řidič Martin svého kolegu.

Oslovení kamioňáci s dvouletým rozsudkem francouzské prokuratory zásadně nesouhlasí. „Nemůžu být sprostý, tak co na to jiného říci. Jestliže dostal dva roky za něco, co nemůže ovlivnit, tak by s tím náš stát měl něco udělat. Je to ptákovina postavená na hlavu. Podle mě nás chtějí z Francie dostat úplně, za pár let tohle můžeme řešit třeba v Rumunsku,“ řekl pobouřený řidič Martin.

Více si můžete přečíst zde >>>