Vrak ponorky Kursk

Vrak ponorky Kursk Zdroj: Wikipedia

Pečlivě vytvořené interiéry ponorky ve videohře Kursk
Dramatizace skutečných událostí ve videohře
Průřez ponorkou K-141 Kursk
3
Fotogalerie

Tragédie jaderné ponorky Kursk. Potopení ruské chlouby provázely konspirační teorie

Legendární válečné úspěchy nebývají zapomenuty a jejich odkaz zůstává. Je to případ i jedné z největších tankových bitev 20. století. Během druhé světové války nacistické vojsko zaútočilo na sovětskou Rudou armádu u Kurska. Za cenu velkých ztrát na sovětské straně byli nacisté odraženi. Bitva v období mezi 5. červencem a 23. srpnem 1943 přinesla definitivní obrat na Východní frontě, je považována za jeden ze zlomových okamžiků historie, po kterém nacistické Německo začalo prohrávat válku, a posloužila jako jméno pro dvanáctou ponorku typu Projekt 949A Antěj.

Stavba jaderné ponorky začala ve sverdlovské loděnici v roce 1992 a ruské námořnictvo ji do užívání dostalo v květnu 1994. Na plné nasazení si musela počkat až do 30. prosince 1994.

Ponorky této kategorie byly největší útočná plavidla – délka 155 metrů a čtyřpodlažní dispozice představovaly opravdu špičku techniky. Tvůrci uváděli, že díky vnějšímu trupu z niklchromové oceli o síle 8,5 mm a druhému "jistícímu" plášti tloušťky 5 cm jsou tyto ponorky prakticky nepotopitelné.

K-141 Kursk (v kódu NATO označována jako Oscar-II) působil v arktické oblasti a měl důležitou pozici ve strategii Ruska. Potíží ovšem byl nedostatek financí, proto byla údržba v mnoha směrech spíše symbolická. Vlastně jediná odpovídající pozornost se věnovala bojovému vybavení. Například záchranné systémy byly víceméně přehlíženy.

Své období slávy si Kursk vybral v roce 1999. Operoval ve Středomoří a pod velením kapitána Gennadije Petroviče Ljačina během konfliktu v Kosovu monitoroval pohyb americké 6. flotily válečného námořnictva. Šlo o průzkumnou misi se špionážním podtónem, kterou posádka splnila tak dobře, že kapitán se stal v Rusku vojenskou celebritou. Nikdo však netušil, že šlo o labutí píseň chlouby ruského Severního loďstva.

Jak došlo k tragédii a co se dělo potom? Dočtěte si článek na abicko.cz >>>