Kdo je největší výrobce automobilů na světě? (ilustrační snímek)

Kdo je největší výrobce automobilů na světě? (ilustrační snímek) Zdroj: Profimedia

Největší automobilka světa? O prvenství se hádá Volkswagen s aliancí Renault–Nissan

Titulem největší automovilky na světě za rok 2018 se chlupí hned dvě skupiny. Spor o prvenství probáhíhá mezi koncernem VW Group a aliancí Renault-Nissan. Dříve se přitom o největšího výrobce aut planety přetahoval americký koncern General Motors a japonská Toyota. Jak se na vrchol dostali noví lídři?

O titul největšího výrobce automobilů na světě v minulosti bojovaly především americký koncern General Motors a japonská automobilka Toyota, v poslední době se k nim ale přidala německá skupina Volkswagen Group a po koupení Mitsubishi i francouzsko-japonská Aliance Renault-Nissan. Právě Volkswagen Group a Aliance Renault-Nissan o sobě oba prohlašují, že jsou největší automobilkou světa.

Na základě zveřejněných čísel se to zdá jako jasná partie pro Volkswagen Group. Německá skupina tvrdí, že za rok 2018 dodala zákazníkům 10,83 milionu vozidel, o 0,9 procenta více než o rok dříve, což bylo nejvíce v její historii.

Naopak Aliance Renault-Nissan-Mitsubishi, tvrdí, že její prodeje loni vzrostly o 1,4 procenta na 10 756 875 vozů. To by znamenalo, že je v pořadí automobilek druhá, protože Toyota Motor Corporation hlásí 10,594 milionu automobilů, což je dvouprocentní meziroční nárůst.

V čem je háček a proč může být první i Renault–Nissan? Dočtěte si článek na auto.cz >>>