Video placeholde

Kartous: Diletanti vládnou, přišli jsme o 30 let. Víceleté gymply se plní lepšodětmi, známkování bych zrušil

Naštvanost na to, jak se u nás děla nejenom vzdělávací politika, prostě někdy vykypí. Bohumil Kartous ze společnosti EDUin se českému školství věnuje roky a říká, že ho vedou diletanti a je v bodu zlomu. Třeba tzv. cut-off skóre, tedy nastavení minima pro přijetí na střední školu, je podle něj zhoubný záměr, který má jen nahnat mladé do montoven jako levnou pracovní sílu. Zaspali jsme 30 let a je třeba nalít do školství peníze a začít dělat změny. Třeba zrušit známkování na prvním stupni.

Kartous tvrdí, že český pracovní trh projde zásadními změnami. Automatizase se dotkne poloviny pracovních míst a to samé se stane i v Německu. Tím odpadne naše výhoda, a pokud se něco nezmění, budeme nahraní. Vzdělávání je podle Kartouse vůbec nejlepší investiční sektor. My jsme ale zaspali třicet let. Třeba známkování prý vůbec není nutné, děti jen svazuje. Kartous podporuje taky prodloužení povinné školní docházky. Děti, které vypadnou ze vzdělávacího systému moc brzy, jsou totiž obrovsky znevýhodněné a to už se nikdy nezmění.

Mezi regiony a Prahou je podle Kartouse obrovský rozdíl. Kvůli tomu, že většina vysokoškoláků z příhraničních oblastí odchází, tam jde pokrok výrazně pomaleji. Je proto potřeba zlepšit propojení regionů s centry. Kartous vidí problém taky ve víceletých gymnáziích. S nadsázkou říká, že se na nich schází lepšoděti a reprodukuje se společenská elita, což způsobuje sociální problémy. Některé děti tam totiž přístup nemají. Je třeba se prý ptát rodičů, proč obcházejí průměr vzdělávání.

Kartous míní, že premiéra Babiše školství moc nezajímá, není to pro něj priorita. Ministra školství Plagu chvílí, ale je prý jen jeden z mnoha a navíc ani není nejdůležitější. Jeho pozice taky není příliš pevná. Babiš podle Kartous nedokáže lidem předložit reálnou budoucnost a třeba problém automatizace, který jeho voliče ohrožuje, si vůbec nepřipouští. Tvrdí, že se blíží ekonomická krize a Česko čeká těžký rok.

Proč jsou české politické špičky diletanti? Čím známkování škodí dětem? Kdo jsou lepšoděti a je zrušení víceletých gymnázií řešení? Proč je koncept obědů zdarma správný? A proč by vlastně bylo dobře, kdyby zákon o trestnosti mazání příspěvků na Facebooku prošel?