Kolik obyvatel bude v roce 2035 mít indická Dháka?

Kolik obyvatel bude v roce 2035 mít indická Dháka? Zdroj: Pixabay

10. Bombaj, Indie: 23,1 milionů obyvatel
9. Mexico City, Mexiko: 25,3 milionů obyvatel
8. Lagos, Nigérie: 24,2 milionů obyvatel
7. Kinshasa, Demokratická republika Kongo: 24,7 milionů obyvatel
6. Karáčí, Pákistán: 24,8 milionů obyvatel
10
Fotogalerie

10 nejlidnatějších měst k roku 2035 podle oxfordské studie. První místo vás možná překvapí

Celosvětová populace neustále roste, a stejně tak rostou velkoměsta. Výzkumný institut Oxford Economics nedávno vydal studii, v níž odhaduje, kterých 10 měst bude nejlidnatějších k roku 2035. Pořadí se v následujících letech překvapivě změní. Institut dále zjišťoval, která města by se měla v průběhu šestnácti let stát ekonomicky nejprogresivnějšími. V této kategorii překvapivě vedou města indická. Na pořadí budoucích nejlidnatějších měst nahlédněte v naší galerii. Odhady jiných institucí, například OSN, se mírně liší, pořadí je tedy orientační.

Do roku 2035 by měla světová populace vzrůst zhruba o jednu miliardu – ze 7,5 miliardy obyvatel na 8,5 miliardy. Není překvapením, že 7 z 10 nejlidnatějších měst by se tou dobou mělo nacházet v Asii, nejmenší z nich by podle institutu Oxford Economics mělo mít asi 23 milionů obyvatel.

Ekonomičtí velikáni

Zajímavé jsou predikce pro ekonomicky nejprogresivnější města pro následující roky. Všech předních 10 příček obsadila ve výzkumu indická města, v čele se Surat. Toto město v současnosti platí za světové centrum těžby diamantů. V budoucnosti by mělo vynikat i v rozvoji informatiky a technologií. Hned za Suratem by měla být Ágra, město pomníku Taj Mahal, třetí místo pak podle výzkumu obsadí Bengaluru, kterému se už nyní přezdívá indické Silicon Valley.

Mezi ekonomicky nejsilnějšími městy by však měla dominovat ta Čínská. Na prvním místě sice bude New York, ale Čína obsadí první desítku hned čtyřmi městy – Šanghaj, Peking, Kanton a Šen-čen. Další ekonomičtí velikáni budou města Tokyo, Los Angels, Londýn, Paříž a Chicago.

Celkové pořadí10 nejlidnatějších měst v roce 2035 najdete v naší galerii: