Kraje ročně zlikvidují nepoužité léky za miliony.

Kraje ročně zlikvidují nepoužité léky za miliony. Zdroj: Profimedia

Prodejci „zázračných“ pilulek vydírají občany nevyžádanými zásilkami. Jak se bránit?

Málokterý novinář píšící o grázlech dosáhne takové obliby svého seriálu, že mu prodavači vzduchu, jejichž činnost mapuje, píší sami od sebe zprávy a posílají mu kompromitující důkazy o svých zlodějinách přímo do e-mailu. Ve vší skromnosti musím přiznat, že se mi této mety podařilo dosáhnout. A díky tomu jsem se seznámil i s podnikáním Jana Veselého, rozesílače nikým nevyžádaných „zázračných“ pilulek.

Bylo třicátého ledna a já ráno nahlédl do e-mailu. Jedna zpráva měla v subjektu napsáno: Avízo. A uvnitř se psalo: „28. 01. 2019 Vám byl odeslaný balíček obsahující produkt 2 x Articulatio PRO New D3. Hodnota objednávky 2543,00 CZK. Bez žádných dodatečných poplatků získáváte 2 x Articulatio PRO New D3. POZOR! V případě nevyzvednutí zásilky v termínu 14 dnů budete muset vrátit odesílateli balné a poštovné. S pozdravem Jan Veselý, Váš osobní poradce.“ A telefonní číslo na infolinku. Pak zapípala SMS na služebním mobilu, že mi pošta zásilku už doručuje.

Tak prý musím zaplatit za zázračné pilulky, co jsem si neobjednal...Tak prý musím zaplatit za zázračné pilulky, co jsem si neobjednal...|Email jxd

Žádné zázračné pilulky si přes internet nekupuji. Viagru získávám řádně v lékárně a jiných neužívám. A zcela zásadně si – když si něco přes internet kupuji – nenechávám zboží zaslat na adresu redakce a neužívám jako kontakt služební, ale privátní mobil. A když si přes internet někde něco koupím, tak mi ihned po nákupu přijde potvrzovací e-mail. Zde nic nepřišlo – až onen e-mail, že mi zásilku poslali a že musím zaplatit.

Klasický postup vyděračů

Věta „POZOR! V případě nevyzvednutí zásilky v termínu 14 dnů budete muset vrátit odesílateli balné a poštovné“ totiž není nic jiného než sprosté vydírání. Tak jsem nejprve zavolal na informační linku pana Veselého, oznámil mu, že je rozhovor nahráván, a (velmi slušně) jej poslal i se zásilkou přesně tam, kam patří. Neprotestoval a výslovně mi sdělil, že rozhodně nemusím žádné poštovné platit. Nevím, zda by to platilo i v momentě, kdy bych rozhovor nenahrával.

Pak jsem chvíli přemýšlel a nejspíše pochopil zajímavý obchodní model prodejců: Vezmou veverčí bobky, dají je do skleniček a polepí etiketami, že je to zázrak. Pak z databází veřejně přístupných adres, jež lze koupit na darknetu, vytvoří seznam a veverčí bobky rozešlou na dobírku lidem, na které seženou adresu – jako tu mou, jež je na redakčním webu i v tištěném Reflexu.

Zásilku doprovodí výhrůžným e-mailem, že klient musí zaplatit. Takovým, jaký přišel mně. A určité procento obeslaných pak ze strachu z nepříjemností za ty veverčí bobky zaplatí. Šel jsem tedy udat prodejce zázraku České obchodní inspekci, ale nejprve jsem se podíval, co mi to vlastně chtějí vnutit.

Jak na podvodníky

A pak už jsem komunikoval se Státním úřadem pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Státní ústav pro kontrolu léčiv prošetřoval v loňském roce výrobek Articulatio Pro New a na základě posouzení rozhodl, že se jedná o léčivý přípravek. Případné zacházení s ním je v rozporu se zákonem o léčivech. Vámi uvedený výrobek má však jiný název – Articulatio PRO New D3,“ napsala mi Barbora Peterová, tisková mluvčí SÚKL. Ta mi také vysvětlila, jaké části zákona o léčivech pan Veselý porušuje a čím. „Víme, že i policie případy nelegálních nabídek léčivých přípravků šetří, a samozřejmě jsme jí vždy nápomocni, například vypracováním odborných stanovisek k charakteru nabízených výrobků. Pokud má veřejnost jakékoli podezření na nelegální nabídku léků, může to nahlásit prostřednictvím jednoduchého elektronického formuláře na našem portálu www.nebezpecneleky.cz, kde také na nelegální prodejce upozorňujeme,“ dodává Peterová. 

Podíval jsem se po webu – a skutečně. O Articulatio PRO New se tam píše dost, hlavně SÚKL, že je nelegální. Zato Articulatio PRO New D3 Google nezná. Podobný postup jsem viděl například u prodejců perpetua mobile – nejprve ho prodávali pod jedním jménem, pak se provařilo, že je to podvod, tak ho přejmenovali. A kšeft jel dál. Takže by mě zajímalo, zda ten nový přípravek, jenž se jmenuje skoro stejně jako ten nelegální, ale ještě se o něm nepíše, tvoří bobky jiné, nebo té stejné veverky jako onen přípravek nelegální.

To je ovšem problém výrobce, ne adresáta vyděračského e-mailu. Ten má po obdržení vyděračského e-mailu postupovat následovně: zavolat na infolinku bobkařů, oznámit, že rozhovor nahrává, a pak nabídku pilulek odmítnout těmi nejsprostšími slovy, která zná (já volal služebně, tak jsem bohužel musel mluvit slušně). Nic neplatit a zásilku nepřevzít. Odesilatele udat SÚKL.