Video placeholde

Seriál The Grand Tour je zpět: Jeremy Clarkson fotí z jeepu neexistujícího kondora a vy se dusíte smíchy

Tři muži milující nekorektní humor a neekologická auta hlásí návrat! Kdo odepsal Jeremyho Clarksona po jeho konfliktu v BBC (zfackoval výkonného producenta), jímž skončil legendární Top Gear, udělal chybu.

Už první dvě sezóny pořadu Grand Tour (vyráběného štědrým producentem jménem Amazon), během nichž se Clarkson se svými parťáky přihlásil, považte, ze stanu, ukázaly, že shodit letitý televizní formát se všemi těmi rubrikami a slavnými hosty není marné a skýtá to (samozřejmě s obřím rozpočtem v zádech) nové možnosti.

Člověk se na tu partičku nemůže netěšit. Jeremy Clarkson, vyvážející sám sebou kamkoli po světě i kus staré dobré, jelikož konzervativní Anglie. James May, přirozený filozof výpravy, jehož bazírování na detailech je bizarní a poetické zároveň. A nikoli jen do počtu Richard Hammond, onen plačtivý Stan Laurel toho tria, hromosvod stahující na sebe všechny myslitelné katastrofy. Tentokrát se malý muž milující obří auta dočká vrcholu ponížení, když si přátelé ze střechy jeho monster trucku vyrobí most a překonají s jeho útrpnou pomocí svými vozy prohlubeň.

Hroch nalezen

Nejvelkorysejší producentův příkaz zazněl před druhým dílem aktuální, třetí sezóny: odjedete do kolumbijské džungle a vyfotíte jaguára, medvěda, kondora a hrocha, který ovšem v Kolumbii nežije. Prostě humor v intencích Grand Tour. Výprava reaguje po svém a vybere si dokonale nemožná auta. Clarkson Jeep Cherokee ze třetí ruky, vybavený navigací v japonštině. Hammondův vůz, zvednutý pick-up Chevrolet Silverado, dokáže pobavit během americké stadiónové show, v terénu však neobratností a líným motorem svému řidiči řádně zatopí. A James May přispěchá s pošetilým výběrem maličkého Fiata Pandy. Ten jediný, jak se později ukáže, na horských stezkách ve výškách nad tři tisíce metrů překvapivě obstojí.

Kolumbijský speciál je pro svou délku rozdělený na dva díly. Ten první je spíš zahřívací, samozřejmě, uvažujeme-li v intencích předchozích dobrodružství. Vždyť už fakt, že Hammond si své auto nechá vyhodit z lodě u pobřeží zabalené do igelitové fólie, zakládá na krajně vtipnou polohu vyprávění, kdy — a to je na tom to možná nejhezčí – člověk opravdu netuší, co ze série karambolů je zrežírované a kde jde o holý život. Příkladem budiž přejezd přes rozpadající se dřevěný most v kolumbijské džungli. Divákovi v tu chvíli, jakkoli ví, že trojice má za zády početný staff, běhá mráz po zádech.

Generální úkol vyfotit vybrané zvířecí druhy je víc než jen poháněčem děje. Humor plynoucí z fotografického diletantismu průvodců (v honbě za nejlepším snímkem se sejde teleobjektiv, mjučko a Hammondovy fotopasti) dospěje až k překvapivé a vlastně dojemné pointě (pozor spoiler): nalezení hrocha. Závěrečná titulková sekvence shrne fotografické snažení trojice a je to vpravdě tragikomická sklizeň — nejostřejším snímkem je holub na náměstí Bogoty.

Fotolov dravého ptáka

Po mnoha nezavého ptákadarech, srážkách a již tradiční vzájemné ne-po-mo-ci příběh vygraduje ve výjezdu na téměř pětitisícovou sopku, na níž si Clarkson přes odpor ostatních vysní hnízdiště kondora. V obří nadmořské výšce auta z nedostatku kyslíku kolabují, což ovšem Jeremymu nezabrání v tom, aby sám sebe z korby svého upraveného jeepu vysunul na jedenáct metrů vysokou plošinu, jakýsi kovový posed určený na fotolov dravého ptáka. Do toho se spustí bouře a kroupy (ne, tohle nevymyslí ani Amazon) a trojice v opravdové tísni horu překotně opouští. V tu chvíli člověk slzí smíchy a říká si (pokolikáté už), že tohle se fakt nedá překonat. Asi to bude zase omyl.