Bertha Borondová při nástupu do věznice San Quentin

Bertha Borondová při nástupu do věznice San Quentin Zdroj: Wikimedia

Kuriozní kriminální případy: Uřízla manželovi penis a s úsměvem odjela na kole

Frank Boronda tvrdil, že si krátce po půlnoci 30. května 1907 se ženou jen tak povídali. Bertha prý měla dobrou náladu. Frank ale pravděpodobně význam jejího úsměvu nepochopil zcela správně. Manželka se totiž tehdy zničehonic zvedla a zaútočila na něj žiletkou. A to na místa pro muže nejcitlivější.

Boronda byl jedním z hasičských předáků v americkém San Jose a jeho služebna přímo navazovala na dům, ve kterém bydlel. Navzdory zranění se na hasičskou stanici dokázal doplazit a kolegové ho převezli do nemocnice. Po přivolání lékařů se dostavila i policie a Berthu začala obratem hledat. Pátrací akce trvala celou noc. Až nad ránem objevili strážníci paní Borondovou v převleku za muže, jak na kole ujíždí směrem k místnímu nádraží. K útoku se bez okolků přiznala. A sebevědomě dodala, že si za to může Frank sám. A že to jinak to ani skončit nemohlo.

Místo tragédie něco jako happy end

Bertha pocházela z rodiny německých imigrantů a Borondu poznala ve 23 letech, poté, co se přestěhovala do Kalifornie. Frank, o 10 let starší, měl za sebou již jedno nevydařené manželství. Jeho předchozí žena Belle Doane se poté, co ji Boronda opustil kvůli jiné, dokonce pokusila o sebevraždu. Frankovo záletnictví mohlo být jedním z aspektů, jež přispěly k nenadálému útoku. Větší význam ale tehdejší novinové články přikládaly hasičovým problémům se zákonem. Boronda se zapletl do volebního podvodu a dokonce strávil nějaký čas ve vězení. Bertha měla následně doma neustále poslouchat, že uteče zpět do Mexika za rodinou. A dle vlastních slov z toho postupně zešílela.

Soudce ale ženě psychické problémy neuvěřil a poslal ji na pět let do věznice San Quentin. Odtamtud pocházejí i fotografie, na nichž se Bertha, navzdory rozsudku, viditelně usmívá. Novinami kolovala pověst, že uříznutý penis, se stal jedním z důkazních předmětů. Měl být dokonce přinesen přímo do soudní síně ve sklenici formaldehydu. Z dnešního pohledu se to ale zdá nepravděpodobné, protože Boronda by při kompletním uříznutí nejspíše v důsledku ztráty krve a možné infekce zemřel. Tak se ale nestalo a Frank se přes všechny své děsivé zkušenosti oženil i potřetí. Vzal si o 33 let mladší Josie Warburtonovou a dožil se úctyhodných 77 let.

Bertha, která ve svém útoku pravděpodobně neuspěla úplně, strávila v San Quentinu nakonec jen dva roky. Po podmínečném propuštění se přestěhovala na sever Kalifornie a živila se jako servírka. I ona dala manželství ještě šanci. Vztah se starším vdovcem ale opět vyústil v rozvod. Její životní cesta skončila v roce 1950 ve věku 72 let.