Václav Klaus mladší a Mark Zuckerberg

Václav Klaus mladší a Mark Zuckerberg Zdroj: ČTK/archiv

Mark Zuckerberg jednou nohou ve vězení. Poslat ho tam může novela Václava Klause mladšího

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg má velký, ale opravdu velký problém. Řadový poslanec českého parlamentu Václav Klaus mladší předložil novelu trestního zákoníku, která tepe do cenzorů sociálních sítí. Podle Klausova návrhu hrozí zvláště zavrženíhodným cenzorům krom vysokých pokut v krajním případě i trest odnětí svobody. Klaus mladší reaguje na skutečnost, že mu Facebook smazal několik jeho postů, které byly v rozporu se zásadami komunity.

„Jak si Facebook může dovolit něco mi mazat? Víte, kdo já jsem? Víte, kdo je můj otec?“ rozčiloval se Václav Klaus mladší při posledním smazání jeho příspěvku na Facebooku cenzorem. A zatnutými pěstičkami hrozil kamsi před sebe směrem k USA, kde tušil strůjce veškerých svých bolístek – Marka Zuckerberga.

To byla ta pomyslná poslední kapka, která donutila Václava Klause mladšího jednat. „Jak si někdo může dovolit mazat mé názory, případě mé fotografie? Kde to jsme? To je totalita! Soukromá firma nemá právo zasahovat do mé svobody slova. Svoboda slova je základní pilíř demokracie, a když bude třeba, domůžeme se svobody slova klidně i restrikcemi, zákony či násilím. Každého, kdo nám neumožní svobodu slova, pošleme za mříže nebo do pracovních táborů,“ hřměl viditelně rozrušený Klaus ve sněmovně a přednesl novátorský totalitní přístup ke svobodě slova.

Tým právnických es se chystá do akce

Zatímco Václav Klaus mladší na poslanecké půdě horoval za to, aby jeho populistické a z kontextu vyjmuté polodemagogické statusy Facebook nemazal a hleděl si raději svého, protože on má slavného a vlivného otce, nad Markem Zuckerbergem se pomalu stahují mračna. „Mark se bojí vycházet ze svého domu na konci duhy. Je neustále obklopen právníky a je samozřejmě připraven dotyčné právníky kdykoliv použít, nicméně ani to nemusí stačit. Přeci jenom navrhovaný zákon řadového poslance z České republiky je značný strašák,“ řekla Jane Blacková, tisková mluvčí Marka Zuckerberga.

Šéf nejvlivnější sociální sítě se na několik dní odmlčel, aby nakonec v úterý ráno na tiskové konferenci prohlásil: „Já jsem vždy bojoval za to, aby byl Facebook vlídným a bezpečným místem. Místem, kde se budou mít všichni rádi a kde si nikdo nebude z nikoho dělat legraci. Místem, kde se podíváte na fotografii pejska vašeho bývalého spolužáka, kterého jste třicet let neviděli a kde napíšete: „Je pondělí. Nemám rád pondělí.“ Nebo „Venku sněží“. K tomu byl Facebook předurčen. Oni se nám ale na Facebook přihlašují lidé, kteří jsou s něčím nespokojeni nebo si dělají legraci z menšin. To je nehezké a to my mažeme a mazat budeme. My se nezalekneme nějakého řadového poslance z České republiky. A vůbec, tak půjdu do vězení. Jsem připraven. Jsem ochoten obětovat i vlastní svobodu. Za Facebook!“ zakřičel Mark Zuckerberg na svolané tiskové konferenci a zamáčkl u toho slzu. Až natolik dojal sám sebe.

Šef Facebooku je tedy připraven na všechno a zastrašit se nenechá. Je otázkou, jak zareaguje Václav Klaus mladší, ale vypadá to, že svou výhružku dotáhne do konce. Zákon prosadí. A pokud mu na Facebooku ještě někdy něco smažou, poputuje Mark Zuckerberg do vězení. To se nedá nic dělat. S Václavem Klausem mladším nikdo vyjebávat nebude. Nikdo.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Realitou však jsou legislativní návrhy Václava Klause juniora.