Video placeholde

Kvóty v seriálové tvorbě? „Nejlepší“ seriál roku Killing Eve je divná parodie s příslušníky menšin v hlavních rolích

Killing Eve neboli Na mušce, jak zní český překlad názvu, je seriál BBC, ke kterému jsem už od jeho premiéry loňského roku chovala z mnoha důvodů nedůvěru. Pak ovšem časopis Time a deník Guardian zvolily Killing Eve seriálem loňského roku a představitelka hlavní role špionky Eve, Kanaďanka korejského původu Sandra Ohová, moderovala letošní Zlaté glóby, odkud si rovněž odnesla trofej jako nejlepší seriálová herečka roku... Druhá řada už je natočená, vysílat se bude od začátku dubna.

Úřednice britské tajné služby MI5 Eve Polastriová se v práci k smrti nudí – než narazí na stopu psychopatické vražedkyně Villanelle (takového Jokera v sukních, kterého hraje Jodie Comerová). Z kancelářské krysy se stane špionka, která se zlovolnou nájemnou zabijačku snaží chytit dřív, než talentovaná mladice odkrouhne dalšího kmotra, udusí další parfémovou mogulku, otráví dalšího dědu na narozeninové oslavě.

Humor ve stadiu pokusu

Tenhle seriál jako by byl natočen přesně podle nepsaných kvót, kterým jeho tvůrkyně, třiatřicetiletá Britka Phoebe Waller-Bridgeová, zcela podlehla: hlavní hrdinka je Asiatka s italským příjmením, její kamarádka a spolupracovnice je černoška, její parťák je gay, její manžel je starostlivá polská hospodyňka a mezi padouškou a klaďaskou hoří vášnivá posedlost s lesbickým podtónem. I proto mi výsledek přišel směšný.

Už v prvním díle jsem si také uvědomila, jak moc nesnáším mísení žánrů. Když mě v krimithrilleru začne obtěžovat humor, přestává všechna legrace. Zvlášť když ten humor pokaždé ustrne ve stadiu pokusu.

Všechny ty nepravděpodobné, narafičené situace se náhle vinou hahaha komentářů protagonistů stávají ještě neuvěřitelnějšími. Nájemná vražedkyně, která neposlouchá pokyny svých šéfů, a přesto ji stále posílají do akce? Někdy dokonce bezprostředně po vraždě dostane pokyny k další, kterou má v úplně jiném státě spáchat třeba zítra. Nikdy ji nikdo nevidí, zločin se vždycky odehraje bez svědků – i na narvané diskotéce, i když si trojce asasínů šteluje smrtící nádobíčko před autem přímo uprostřed vesnice.

Villanelle a Eve jedou na riviéru

Některé Villanelliny akce jako by si říkaly o hudební doprovod z filmu Šimon a Matouš jedou na riviéru, jak jsou směšné. Jenže ona to nemá být parodie, on to má být nejlepší seriál loňského roku! Postavy jednají nelogicky a pitomě, scénář mě rozhodně nenadchl. Vzhledem k výrazně klesající kvalitě osmi epizod vlastně nejsem nijak zvědavá na druhou řadu. Vy ano?