Jaromír Soukup založil politické hnutí.

Jaromír Soukup založil politické hnutí. Zdroj: ČTK

List Jaromíra Soukupa - ilustrační koláž
Jaromír Soukup pohledem TMBK
Jaromír Soukup pohledem TMBK
3
Fotogalerie

Posedlosti Jaromíra Soukupa politikou se všichni smáli, on mezitím tvořil nové protestní hnutí

Když se díváte na některé pořady Jaromíra Soukupa na TV Barrandov, tak někdy nevíte, zda se máte smát, nebo propadat zoufalství. Klasické moderování to není, ale promyšlená politická hra to byla vždy důsledná. Soukup postupně vytvořil novou politickou alternativu, prazvláštní hnutí, které bude vystupovat jakoby proti všem. Máme tady další protestní stranu. V současné roztěkané době by mohla nějaká procenta urvat.

Protože Jaromír Soukup se dlouhá léta věnoval prodeji reklamy a mediálnímu byznysu, bylo s podivem, že se sám postupně pustil na TV Barrandov do moderování až 11 vlastních pořadů. Nedávalo to žádnou logiku a nemělo to obdoby. Navíc vyvolal vlnu kritiky a spustil lavinu posměšků, protože moderování mu příliš nejde. Lépe řečeno je to něco tak neortodoxního, že někteří lidé dokonce začali pochybovat o jeho duševním zdraví. Jak se ale ukazuje teď, kdy založil hnutí List Jaromíra Soukupa, šlo podle všeho o politický kalkul.

Generálnímu řediteli TV Barrandov se podařilo pomocí vlastních pořadů rychle etablovat na politické scéně, protože se vlastně každý den pohyboval ve společnosti jiných politiků. Výrazně mu v tom pomohl Miloš Zeman, kterého si dokázal Soukup privatizovat, protože v pořadu Týden s prezidentem česká hlava státu záměrně vypouští kontroverzní názory, které pak rozebírají a papouškují jiná média.

Když nastal čas na vytvoření samostatné politické formace, Soukup jednoduše oznámil, že své čtyři pořady zruší. A udělal z mnoha politiků pitomce, protože začal šířit, že je to z toho důvodu, že pouze mlátí prázdnou slámu, jsou zcela bezobsažní, že něco slibují, ale nic nedělají. Co si o tom myslí takový Tomio Okamura, který byl na TV Barrandov prakticky každý týden (a skutečně pořád opakoval svoje nesmysly) se můžeme jen domýšlet. Okamura zřejmě nabyl dojmu, že Soukup je jeho spojenec. Na to se ovšem v politice nehraje. Protivníkem je vždy každý.

Bývalý boxer Jaromír Soukup z účinkování v tomto sportu ví, že také politické zápasy probíhají na mnoho kol. Některé spojence si proto ponechal. Je to prezident Miloš Zeman, jeho mluvčí Jiří Ovčáček (nebylo by překvapením, kdyby se někdy v budoucnosti objevil po boku Soukupa v jednom hnutí), nebo web Parlamentní listy. Společně s dalšími médii, která vlastní Soukup sám, je to už docela velká palební síla.

Ovšem někteří další soupeři si zcela jistě nenechají jeho neustálé urážky, napadání a tvrdé ataky líbit. Odvetné údery nemusí ani bývalý boxer vykrýt. Že se strefuje do Miroslava Kalouska či stávajících ministrů Tomana, Staňka a Novákové, mu nijak neublíží. Spíše jen vybudí jeho příznivce. Ale hrátky s premiérem Andrejem Babišem možná druhá strana nenechá bez povšimnutí. Babiš má dost mediálních, finančních i jiných prostředků, jak si na ředitele Barrandova v politickém boji „posvítit“.

Podle toho, co Jaromír Soukup v posledních týdnech dělá, se dá usuzovat, že hraje vabank. Možnosti jsou dvě: 1. Semele ho to i s jeho televizí. 2. Může uspět v některých volbách, například v květnu v těch do Evropského parlamentu, a bude nějakou dobu ovlivňovat politiku zevnitř.

Nejzávažnější otázkou ale je, zda s Jaromírem Soukupem při jeho současné neukojitelné útočnosti někdo vůbec nějakou dobu vydrží. Podobných protestních hnutí, které zazáří, a pak zase rychle zhasnou, jsme totiž viděli v posledních letech hodně jak v České republice, tak v Evropě. Teď je ale „ring volný“.