Video placeholde
Imperialisté chtějí mladé levici vzít to nejlepší, co vybudovala!
Ze dvora squattu Klinika
Dvůr squattu Klinika
Dvůr squattu Klinika
4
Fotogalerie

Reflex pomohl zkrášlit Prahu! Úřady nařídily vyklidit výkaly na Klinice

Málokdy dnes novinář dosáhne nějaké změny reality. Kolik jsme toho napsali o Babišovi a Zemanovi – a nestalo se nic. Naštěstí alespoň ve věci snadněji rozpoznatelných fekálií dokážou kompetentní místa jednat. Na základě naší reportáže o tom „nejlepším“, co naše ultralevice ve squatu Klinika vyprodukovala do jámy na zahradě, nařídila žižkovská radnice odvoz tamních lejn.

Imperialistická třídní společnost zasadila ze své nenávisti ke všemu mladému, pokrokovému a revolučnímu finální ránu. Úder mířený na autonomní sociální centrum Klinika, které významnou měrou, a to zvláště na dvoře, přispělo k celospolečenskému rozkvětu, rozvoji občanské společnosti a multikulturalismu. Úřady jim teď chtějí zlikvidovat alternativní levicovou latrínu. Chápu to jako další útok zfašizované, xenofobní, maloměšťácké, šovinistické, machistické a ultrakonzervativní pravice proti komunismu – naději lidstva. 

Obdržel jsem zprávu, kde se psalo pro mne více než povzbudivé: „Úřad Městské části Praha 3, odbor výstavby obdržel podání PhDr. J. X. Doležala týkající se suchého WC na zahradě objektu ve squatu Klinika v objektu č. p. 786, v katastrálním území Žižkov, Jeseniova 60, Praha 3. Na základě zjištěných skutečností proto vyzýváme majitele domu, kterým je Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, aby neprodleně, nejpozději ve lhůtě 15 dnů ode dne doručení této výzvy zajistil ohrazení výše popsaného prostoru a následně zajistil likvidaci suchého WC na zahradě objektu.“ Zaplesal jsem: Nebudu žít ve městě, které zdobí skoro v centru jámy plné lidských lejn! Má práce novináře není marná, časopis Reflex naplňuje svou roli hlídacího psa demokracie a dokážeme poskytovat účinnou zpětnou vazbu. Alespoň ve věci fekálií.

Zůstanou Bělohradský a Putna jen nečinně přihlížet?

Profesor Václav Bělohradský kdysi do novin řekl: „Do standardizované masové výroby se podařilo zavést ideály krásy, estetiku, design a změnit způsob výroby… Zformovala se občanská společnost, jejíž všechny názorové agregace měly právo na veřejný prostor, na neomezenou manifestaci v něm.“ I já se domnívám, že neomarxistická estetika a její ideály krásy, kterou jsem viděl v jámě na Klinice, jsou něčím novým. A přiznávám, že názorovou agregaci občanské společnosti jsem si vždycky představoval přesně tak. Pan profesor Bělohradský jakožto podporovatel Kliniky to však zřejmě vidí jinak – a tak bych ho chtěl touto cestou vyzvat, zda by o latríně svých oblíbenců nemohl napsat nějakou pěknou esej. Například text „Role výkalu pro postmoderní levici“, kde by zhodnotil změnu freudiánského chápání symbolické hodnoty výkalu (zlato, peníze) na symbolický význam téže komodity viditelný na Klinice, kdy se svobodná defekace zjevně stala pro mladou levici symbolem volnosti a nezávislosti na konformních hodnotách, by jistě stál za přečtení. 

Jiný příznivec Kliniky, známý bouřlivák a akademický hodnostář Martin C. Putna v průběhu sporu o Kliniku obvinil exekutory, že tam nepořádek udělali oni. Já jsem ovšem obsah jámy a množství výkalů viděl na vlastní oči a myslím, že to není možné. Exekutorů tam nebylo dost. Ale jsem člověk z malých poměrů a pan Putna je muž velkého světa, tak je možná zvyklý na jinou výkonnost. Vzhledem k jeho příslovečné angažovanosti proto doufám, že bude hájit hodnoty mladé levice vlastním tělem. Že tedy po odvozu výkalů na zahradě Kliniky usedne a začne usilovně pracovat na obnovení obsahu jámy.