Jiří Pospíšil, předseda TOP 09 a lídr strany ve volbách do Evropského parlamentu

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09 a lídr strany ve volbách do Evropského parlamentu Zdroj: Blesk

Marek Ženíšek, kandidát TOP 09 ve volbách do Evropského parlamentu
Jiří Pospíšil
2
Fotogalerie

Kandidáty TOP 09 povede do eurovoleb Jiří Pospíšil. Koho strana nabízí na dalších místech?

Lídrem TOP 09 pro evropské volby zvolilo dnes odpoledne vedení strany předsedu a dosavadního europoslance Jiřího Pospíšila. V prohlášení zaslaném ČTK uvedl, že s politickými partnery a nezávislými osobnostmi chce vytvořit silnou středopravicovou proevropskou kandidátku. "Budeme hlasem všech, kteří nechtějí zpochybňovat naše členství v EU," uvedl.

Z druhého místa kandidátky bude obhajovat post europoslance Luděk Niedermayer. Při minulých evropských volbách před pěti lety vedl společnou kandidátku TOP 09 a STAN. Třetí místo na nynější kandidátce TOP 09 zaujme místopředseda strany Marek Ženíšek.

Další pořadí kandidátů TOP 09:

5. Vojtěch Vais

6. Jakub Hruška

7. Radovan Auer

8. Marek Polach

9. Lukáš Otys

10. Tomáš Ignác Fénix

11. Terezie Radoměřská

12. Radek Zapletal

13. Miroslav Patočka

14. Jan Schneider

Prioritami TOP 09 budou podle Jiřího Pospíšila bezpečnost v Evropě a ochrana životního prostředí. "Eliminujeme zbytečnou byrokracii tím, že maximálně využijeme možnosti nových technologií a digitalizace. Zaměříme se na efektivní a transparentní čerpání zdrojů z evropských fondů," uvedl. Do voleb chce TOP 09 jít mimo jiné s hnutím STAN, které bude reprezentovat jako lídr europoslanec Stanislav Polčák. O podobě kandidátky budou strany ještě jednat. STAN se chystá v úterý představit svoje kandidáty.

Volby 2014

O záměru sestavit samostatnou kandidátku pro volby do Evropského parlamentu rozhodli už koncem listopadu lidovci. V minulosti se mluvilo o možné volební spolupráci lidovců s TOP 09 a se STAN. Všechny tři subjekty patří v Evropském parlamentu do frakce Evropské lidové strany.

Ve volbách do Evropského parlamentu, které se uskutečnily v roce 2014, STAN postavil společnou kandidátku s TOP 09. Lídrem kandidátky byl bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer za TOP 09, dvojkou byl Pospíšil, na třetím místě tehdejší poslanec za TOP 09/STAN Polčák. Volby roku 2014 v Česku vyhrálo hnutí ANO těsně před TOP 09. Získaly v Evropském parlamentu po čtyřech mandátech, stejný počet měla ČSSD. Komunisté a KDU-ČSL dostali po třech mandátech, ODS dva, Svobodní a STAN jeden. 

Volby do Evropského parlamentu se v ČR budou konat 24. a 25. května 2019. Voliči rozhodou o obsazení 21 místa českých poslanců v EP.