Počítače dokážou z lidské tváře vyčíst vzácné genetické poruchy

S technologií rozpoznávání tváře se již dnes můžeme setkávat v chytrých telefonech, kde slouží k ověření uživatele a odemykání zařízení. V našich životech však může v budoucnu hrát podstatně důležitější roli. Tato technologie totiž s pomocí umělé inteligence dokáže zjistit, zda snímaná osoba má, nebo nemá vzácnou genetickou poruchu.

Za technologií, pojmenovanou DeepGestalt, stojí bostonská společnost FDNA. Její algoritmus je již používán předními genetiky na více než 2000 místech ve 130 zemích po celém světě. Studie, publikovaná tento měsíc v časopise Nature Medicine, ukazuje, jak byl algoritmus schopen překonat klinické lékaře při zjišťování onemocnění.

Studie zahrnovala 17 tisíc dětí s více než dvěma stovkami genetických poruch. Dobrých výsledků bylo dosaženo v rozlišování mezi různými podtypy vrozeného genetického onemocnění, označovaného jako Noonanův syndrom. Tuto nevyléčitelnou nemoc dokázala umělá inteligence správně identifikovat v 64 % případů, zatímco kliničtí lékaři pouze ve 20 % případů. 

Více se dočtete v článku na Živě.cz >>>