Vratislav Mynář, kancléř prezidenta Miloše Zemana

Vratislav Mynář, kancléř prezidenta Miloše Zemana Zdroj: ČTK

Hradní kancléř Vratislav Mynář
Vratislav Mynář boural před 30 lety v opilosti, zamlčel to. Mimo jiné.
Hradní kancléř Mynář na veřejnosti o své prověrce mlčí.
Hradní kancléř Mynář na veřejnosti o své prověrce mlčí.
4
Fotogalerie

Zeman 2013: Pokud Mynář prověrku nezíská, na Hradě skončil. Projděte si události okolo kancléřovy prověrky

Hradní kancléř Vratislav Mynář využil současného sporu Hradu se soudci a stáhl žalobu na Národní bezpečnostní úřad kvůli neudělení prověrky. Přinášíme výběr událostí kolem jeho bezpečnostní prověrky od roku 2013 do současnosti.

 

14. března 2013 - Prezident Miloš Zeman jmenoval Mynáře vedoucím své kanceláře. Mlynář se kvůli tomu musel vzdát funkce předsedy Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ).

27. září 2013 - Mladá fronta Dnes napsala, že Mynář stále nemá bezpečnostní prověrku, a žádost o ni dokonce pozastavil. Zeman k tomu řekl, že nepotřebuje kancléře k tomu, aby za něj jednal s vládou, protože sám komunikuje s premiérem, a proto nepovažuje za problém, že Mynář nemá prověrku, která by umožnila zastupovat hlavu státu na klíčových jednáních.

- Média v souvislosti s Mynářovou prověrkou spekulovala, že NBÚ mohou vadit některé Mynářovy podnikatelské kontakty, mimo jiné z dob jeho působení ve firmě Petrcíle, v níž figuroval po boku podnikatele Radima Masného, či vztah s kontroverzním lobbistou Miroslavem Šloufem.

26. října 2013 - Mynář ve volbách neúspěšně kandidoval jako jeden z lídrů SPOZ. Den poté Zeman řekl, že Mynář předpokládal, že jako poslanec nebude prověrku potřebovat. "Je jeho povinnost o prověřování požádat a dokončit to co nejrychleji, jinak mu hrozí ztráta místa kancléře. Buď ji dostane a zůstane kancléřem, nebo si budu muset shánět kancléře jiného," řekl Zeman.

25. listopadu 2013 - Mynář řekl, že žádost o vydání prověrky podá ještě do konce roku. Pro výkon funkce ji ale ze zákona nepotřebuje, uvedl.

5. prosince 2013 - Zeman ČTK řekl, že Mynář, "protože si je jistý, že se ničeho nezákonného nedopustil", příští týden předloží NBÚ žádost o prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň, "aniž by mu to zákon ukládal". Zeman zopakoval, že pokud kancléř prověrku nezíská, na Hradě skončí.

19. prosince 2013 - Mynář oznámil, že požádal NBÚ o prověrku na stupeň přísně tajné.

9. ledna 2015 - MfD napsala, že Mynář dodal zbytek materiálů požadovaných NBÚ až koncem roku 2014, a to až po upozornění, že řízení může být kvůli chybějícím materiálům zastaveno. Vlastní prověřování Mynáře tak začalo až skoro rok poté, co o prověrku požádal. Prezident Zeman podle listu o zdržení nevěděl.

23. září 2015 - Deník Právo napsal, že NBÚ odmítl Mynářovi udělit bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné.

24. září 2015 - Zeman řekl, že pokud Mynář prověrku od NBÚ nezískal a neuspěje ani s odvoláním, zbaví jej funkce kancléře.

25. září 2015 - Mynář oznámil, že prověrku na stupeň přísně tajné nezískal. Prezident řekl, že Mynář by v určité funkci na Pražském hradě mohl zůstat i bez bezpečnostní prověrky. Vždy pro něj na Hradě bude důstojné místo, uvedl.

7. října 2015 - Mynář podal rozklad k NBÚ proti neudělení prověrky. V rozkladu napadl špatné právní posouzení.

5. ledna 2016 - Mynář řekl, že s rozkladem u NBÚ neuspěl, a obrátí se proto na soud. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ČTK řekl, že prezident umožní kancléři veškerá odvolání k soudu, a do soudního rozhodnutí ho proto neodvolá.

15. ledna 2016 - Mynářův právník podal žalobu kvůli neudělení bezpečnostní prověrky.

24. března 2017 - Prezident Zeman popřel spekulace, že se chystá kancléře Mynáře jmenovat ředitelem Správy Pražského hradu. A dodal, že pokud Mynář bude dobře vykonávat svou práci a kvůli pomalým soudům nebude rozhodnuto o jeho odvolání, nevidí důvod, aby z funkce odcházel.

27. prosince 2017 - Poslanci STAN předložili novelu zákona o Kanceláři prezidenta republiky, podle které by se jejím vedoucím mohl stát jen svéprávný a bezúhonný člověk, který by musel do roka od nástupu získat prověrku na stupeň přísně tajné. Loni v červnu Sněmovna novelu zamítla.

25. ledna 2019 - Prezidentův mluvčí Ovčáček řekl, že Mynář stáhl správní žalobu na NBÚ ve věci neudělení prověrky. Svůj krok zdůvodnil obavou o spravedlnost procesu. Zpochybnil nezávislost soudců Štěpána Výborného a Jana Kratochvíla. Podle mluvčího spojili svou minulost s lidmi, kteří proti Mynářovi vystupují nebo vystupovali. Mynář zůstane ve funkci. Podle Ovčáčka je pro výkon jeho funkce plně dostačující současná prověrka na stupeň vyhrazené. Soud měl Mynářovu žalobu na rozhodnutí NBÚ projednávat 28. ledna.