Video placeholde

Špitálníková: Svazování je o bolesti a práci s tělem, nejde jen o tvrdý sex. Svobodná matka je tu stigma

Koreanistka Nina Špitálníková je provokativní žena. Kvůli porušování zákazů ji zadrželi a vyslýchali v KLDR, otevřeně mluví o problémech spojených se svobodným mateřstvím a taky se ráda nechává svazovat. Kvůli tomu všemu na ni útočí, prý je špatná matka. Tvrdí, že zachránila život, i když zvažovala potrat a dítě vlastně nechtěla. Jeho otec ji totiž během těhotenství opustil. Svého rozhodnutí teď rozhodně nelituje. Zároveň ale dodává, že kdyby neměla štěstí, co se práce týče, měla by velké problémy.

Těhotenství bylo pro Špitálníkovou nejtěžší období. I kvůli strachu, který v ní vyvolávaly reakce okolí i média. Viděla ale na ultrazvuku tlukot srdce svého dítěte a morálka už jí nedovolila jít na potrat. Svobodné mateřství je podle ní v Česku stigma. Obrovský problém navíc je prý chudoba, protože z příspěvku státu nejde vyjít. Navíc se toleruje, když se muž o dítě nestará, bere se to jako normální. A soudy se táhnou.

Z matky se podle Špitálníkové snaží společnost udělat něco uniformního. Je špatná, když má velký výstřih. Sex je prý brán jako něco tajemného a špatného. Matka je přitom archetyp bohyně, která má opatrovat miminko. A to nejde dohromady. Problém je přitom spíš mezi ženami. Takový boj o to, kdo je lepší matka. Kvůli svým zálibám a životnímu stylu tak nemá Špitálníková o útoky a urážky nouzi. Jde i o velmi rasistické věci. O bezpečnost svého syna, který je míšenec, se ale nebojí.

Na svazování ji baví estetika. Nejde prý jen o součást tvrdého sexu, v Asii ho třeba berou jako umění a něco normálního. Partnery nestřídá, je to podle ní nebezpečné. Při svazování dochází k omezení dechu a lehce může být překročena hranice, kdy je ta praktika fatální. Špitálníková přitom mluví o relaxaci, práci s bolestí a svým tělem. Svazovat se podle ní nechávají velmi různorodí lidé, od bankéřů po politiky.

Proč už se nemůže vrátit do KLDR? V čem může být život v totalitě lepší než v demokracii? Jak těžké je být v Česku svobodná matka? A jak jde dohromady malé dítě a cestování po celé planetě?