Video placeholde

Francouzské žluté vesty mají zvláštního nepřítele: Poškodily 60 % kamer na měření rychlosti

Když byla v minulém roce na mnoha silnicích ve Francii snížena povolená rychlost z 90 na 80 kilometrů v hodině, začaly se po celé zemi objevovat případy vandalismu a poškozování kamerových systémů, které rychlost měří. Ovšem od loňského listopadu, když se do ulic masově vydali příznivci takzvaných „žlutých vest“, stalo se ničení kamer běžnou záležitostí. Jak oznámil francouzský ministr vnitra Christophe Castaner, různým způsobem bylo poškozeno či zničeno téměř 60 procent těchto kamer. Škody za ušlé pokuty a opravy byly vyčísleny již na 500 milionů eur.

Podle vyjádření některých demonstrantů kamery na měření rychlosti pouze generují příjmy, které „obírají“ chudší občany. V současnosti je ve Francii necelých 3300 kamer, z nich bylo alespoň nějakou dobu mimo provoz 1750 zařízení. Některé radary navíc pořád nefungují.

Způsobuje to výpadky příjmů, ale podle expertů to ohrožuje také bezpečnost silničního provozu, protože řidiči na místech, kde vědí, že kamery nefungují, porušují častěji předpisy.

Část kamer je pořád takzvaně zaslepena. Jsou překryty páskou nebo něčím jiným. Pokud je správa silnic opraví a dá do provozu, žluté vesty při protestech kamery zase „zlikvidují“.

Původně hnutí „žlutých vest“ vzniklo jako protest proti plánovanému zvýšení cen pohonných hmot, ale pak se demonstrace rozrostly v celonárodní hnutí proti vládě. Kromě jiného byly jako terče vybrány i kamery na měření rychlosti, nebo mýtné brány na dálnicích, za které část „vest“ také nechce nic platit.

Poškozování nebo ničení kamerových systémů je ve Francii kvůli možnému ohrožení bezpečnosti považováno za trestný čin, za který může být uložena pokuta až do výše 100 000 eur nebo maximálně sedmiletý trest vězení.