Andrej Babiš coby premiér pokračuje v levicové politice kabinetu Bohuslava Sobotky

Andrej Babiš coby premiér pokračuje v levicové politice kabinetu Bohuslava Sobotky Zdroj: ČTK

Levicová jízda pokračuje i pod Babišem. Připravte se na zvýšení daní, socialismus si zaplatíme

Zaměstnancům se opět budou proplácet první tři dny nemoci. Levice prosadila zrušení karenční doby, když poslanci přehlasovali veto senátorů. Další z někdejších reforem pravice končí. Levicová jízda směr socialismus má zelenou. A to se premiér Babiš kdysi tvářil, že je podporovatelem podnikání a středopravých myšlenek.

Zaměstnanci budou nově pobírat v prvních třech dnech šedesát procent vyměřovacího základu, náklady budou hradit zaměstnavatelé. Zaměstnavatelům se naoplátku sníží odvody v celkové výši zhruba 3,5 miliardy korun. Podniky ovšem odhadují skutečné náklady o pět miliard vyšší. A že se o ně nějak „podělí“ se svými zaměstnanci, je zřejmé.  

Argumenty pro zrušení karenční doby byly a jsou jednoduché: zaměstnanci přecházejí nemoci kvůli penězům, což není správné a spravedlivé. Argumenty proti zrušení jsou také známé: dokud se karenční doba nezavedla, bývali jsme v Evropě a to i v té postkomunistické na špičce v krátkodobém stonání, hodit se marod byl národní zvyk. Lékaři nemají stoprocentní šanci rozpoznat simulanty, logicky radši neriskují (doktore, je mi zle, bolí mě klouby, hlava třeští, něco na mě leze, motám se, večer jsem měl horečku…). Karenční dobu má navíc řada států Evropské unie.

Sobotkova a nyní i Babišova vláda postupně skoncovaly s řadou reformních kroků svých pravicových předchůdkyň. Zrušily zdravotní poplatky, snížily roční limit na zdravotní doplatky, zastropovaly věk odchodu do důchodu, zrušily spořící důchodových pilíř, aktuálně i karenční dobu.

Vláda žádnou reformu nepřinesla

Levicoví politici ze své podstaty odvozují místo na slunci posilováním role státu v našich životech a přerozdělováním peněz. Potíž je jen v tom, že jak sociální demokraté, tak i komunisté jsou aktuálně ohroženi Babišovým pružným populismem a tlak na rozdávání proto šponují. Krajním příkladem jejich vybičovaného boje o stejného voliče jsou výrazné dotace na zlevněné jízdné ve veřejné dopravě pro seniory a studenty a chystané hrazení školních obědů. Státní alimenty už stojí v řadě.

Jistě, můžeme si říkat, že ekonomice se daří, víc peněz může lidem dopřát i stát. Volby máme až na podzim roku 2021 a do té doby se sociální kreativita levicové vládnoucí elity nezastaví. Co třeba obědy zdarma nebo dotované stravenky pro seniory? Kouzlo je v tom, že politik potřebuje co nejvíc „kapříků“, kteří se chytí na nějaký háček s návnadou. Čím víc háčků, tím víc kapříků. Ale až se hospodářství z růstu zase přehoupne do recese, bude mít vláda prázdné ruce – žádnou reformu pro budoucnost společnosti nepřipravila (ani důchodovou, ani zdravotnickou, ani vzdělávací) a peníze na sociálno začnou eráru chybět. Připravujme se na zvýšení daní. Socialismus si zaplatíme.