DPH na jízdné se sníží, jízdné samotné asi ne. Dopravci prý čelí zvyšujícím se nákladům

DPH na jízdné se sníží, jízdné samotné asi ne. Dopravci prý čelí zvyšujícím se nákladům Zdroj: ČTK

Snížení DPH nesníží ceny jízdenek, dočasné zvýšení daní je trvalé. Tisíc výmluv, proč v Česku nelze nic zlevnit

Od 1. února začne platit nová sazba daně z přidané hodnoty (DPH) na jízdné ve vlacích a autobusech. Ze současných 15 procent klesne na 10. Odpovídající zlevnění dopravy však nejspíš nenastane. Řada dopravců již totiž přispěchala s výmluvou, že jim vzrostly náklady, všechno zdražilo, zvedaly se mzdy a proto nějaké zlevnění není možné. Ostatně v Česku se taková habaďůra nestala a nebude konat poprvé. Státu ale vypadnou stovky milionů korun daňových příjmů.

Něco obdobného se stalo například na začátku roku 2016, kdy vláda tehdy snížila DPH na knihy, léky či kojeneckou výživu. Po určitém čase se zjistilo, že nezlevnilo takřka nic. Spíš naopak, někteří obchodníci ještě zdražili a nabídli k tomu nejeden důvod "na vysvětlenou". Našinec příliš nezkoumal, zda ho příslušní obchodníci nebalamutí a jen srazil podpatky. Život šel dál a dnes už si na to nikdo nevzpomene.

Snížení DPH na jízdné je stejný případ jako přes kopírák, ale s mimořádně komickým až absurdním pozadím. Zatímco nižší DPH na léky, kojeneckou výživu či knihy prosadila vláda Bohuslava Sobotky jako jakýsi populistický výstřelek na lapání voličské přízně, tentokrát vane vítr odjinud. Snížení daně na jízdné prosadily všechny opoziční strany proti vůli menšinového kabinetu i Asociace krajů. Pro snížení daně dokonce hlasovali i jindy polokoaliční komunisté či poslanci SPD, kteří jinak drží basu s ANO.

Ministryně financí Alena Schillerová vyčíslila ztrátu pro státní rozpočet na 930 milionů korun. Bity na tom budou i obce, kterým tak klesne podíl z vybrané daně a ony dostanou do svých rozpočtů méně. Příslušné stamiliony korun si mezi sebou rozdělí dopravci. Vylepší si tím své hospodářské výsledky. Moc bych pochyboval, že by nějak razantně zvyšovali mzdy například řidičům svých autobusů.

Trvale dočasné zvýšení daní

Abychom byli korektní, ze strany opozičních zákonodárců tohle byl vůči vládě nekorektní naschvál, se kterým státní rozpočet nepočítal. Samozřejmě, během letošního roku se budou cifry s daňovými příjmy měnit dle aktuální ekonomické situace. Tyto peníze pak mohou někde chybět.

Pointa však spočívá někde jinde. Snaha snížit DPH a zalíbit se tak svým voličům většinou vyjde pro politiky vniveč. Čeští obchodníci jsou natolik vynalézaví, že o příslušnou daňovou úlevu si zvednou své marže a zisky. Ke všemu si najdou a připraví tisíc a jednu výmluvu, proč nemohli zlevnit. Na druhou stranu podobně se chová i stát. Například když blahé paměti došlo k zvyšování některých daní v rámci protikrizového balíčku, jejich sazby (i přes deklarovanou dočasnost a omezenou platnost) vydržely většinou dodnes. Takže obchodníci i politici jsou na tom zhruba fifty fifty. Potíž je však v tom, že tenhle handl nakonec vždycky někdo zaplatí a neušetří na tom. A jako na potvoru to jsou vždy řadoví občané České republiky...

Daňové přiznání u studenta. Nezapomínejte, že máte nárok na vratky daně >>>