Video placeholde
Lidé připomínají Jana Palacha
Smuteční průvod kráčel symbolicky kolem Husova pomníku
Poslední rozloučení s Janem Palachem začalo na nádvoří Karolina
Nejbližší příbuzní u vozu, který odvážel rakev s Janem Palachem na Olšanské hřbitovy
Na dvě stě tisíc lidí se přišlo rozloučit 25. ledna 1969 s Janem Palachem. Zástupy na Staroměstském náměstí směřující ke Karolinu začínaly v Celetné ulici.
17
Fotogalerie

Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za přátele. Poslechněte si kázání z pohřbu Jana Palacha

V rámci vzpomínkových akcí, které se udály k výročí 50 let od upálení a smrti Jana Palacha, zaznělo i kázání, které nad jeho rakví pronesl 25. ledna 1969 evangelický farář Jakub S. Trojan. I když sám nebyl přítomen, text přečetl jeden z jeho žáků Benjamin Roll. Poslechněte si statečná a silná slova, která zněla na Olšanských hřbitovech v den pohřbu. Najdete je ve videu v úvodu článku.

„V tomto cynickém století, v němž nás často děsí druzí a my opět děsíme je a v němž se mnohdy lekáme, jak jsme všichni vnitřně malí, on nás přivedl k tomu, abychom se ptali otázkou, která z nás může učinit velké lidi: Co jsem udělal já pro druhé, jaké je mé srdce, za čím jdu, čemu sloužím, co je pro mne nejvyšší životní hodnotou?“ pronesl před padesáti lety nad rakví Jana Palacha farář Jakub S. Trojan.

Rakev s Palachovými pozůstatky byla již od pátku 24. ledna 1969 vystavena v Karolinu, kam se přišly se zemřelým studentem rozloučit desetitisíce lidí. Ve stejný den se večer ve Všetatech uskutečnil smuteční průvod, kterého se zúčastnila většina místních obyvatel. Dopoledne 25. ledna 1969 tryzna pokračovala, krátce po poledni pak začal na nádvoří Karolina smuteční obřad.

Po obřadu byla rakev přenesena do pohřebního vozu, za nímž se seřadil průvod, který prošel přes Ovocný trh, Celetnou ulicí na Staroměstské náměstí a zastavil se před budovou Filozofické fakulty na náměstí, které bylo již 20. ledna 1969 na počest Jana Palacha spontánně přejmenováno.

Poslední rozloučení na Olšanských hřbitovech se uskutečnilo již pouze za účasti rodiny, pozvaných hostů a novinářů. Nad hrobem kázal evangelický farář Jakub S. Trojan, který zdůraznil význam oběti Jana Palacha. Celý text jeho kázání najdete v podání Benjamina Rolla ve videu výše.