Video placeholde

Filozof Němec: Zeman a Babiš jsou monstra, duševně patologičtí jedinci, nemají zábrany jako slušný člověk

Česká politika je plná monster. Věnuje se jim filozof a vysokoškolský pedagog Václav Němec, podle kterého se vyznačují sociálně i duševně patologickým chováním, které bychom ve slušné společnosti netolerovali. Prezident Zeman s námi prý jako pan Brouček pořádá výlety do minulosti. Vnucuje nám zvrácené normy, které se stávají normálními. Jde podle Němce o promyšlenou strategii českých populistů. Filozof tvrdí, že právě teď má občanský aktivismus smysl. V Česku totiž selhává dělba moci.

Zdravá společnost by podle Němce na chování Zemana a Babiše reagovala. My ale prý máme velký problém, protože se ukazuje, že nemáme vybudované obranné mechanismy před jejich patologickým chováním. Hranice abnormálního se tak posouvají k pomyslnému dnu. Prezident prý nechodí mezi lidi, protože se bojí jejich reakcí. Němec tvrdí, že sklízí, co zasel. On i Babiš se dostávají do neřešitelné situace, kdy musí mít strach vytáhnout paty na ulici, a to nejen v Praze.

Němec je spoluautorem petice, která vyzývá poslance a senátory k žalobě prezidenta. Překračuje totiž podle něj tak silně mantinely, které mu dává Ústava, že už není jiné cesty. Jeho kritika tajných služeb prý směřuje proti životním zájmům státu. Zeman podle Němce hájí zájmy jiných zemí a soukromých firem. Naprosto skandální je pak podle něj Zemanův tlak na justici. Dodává, že v zemích s rozvinutější demokracií by už prezident musel dávno odstoupit.

Němec tvrdí, že občanský aktivismus má smysl, i když právě teď příliš nevyhrává. Mluví o cimrmanovských slavných prohrách. Politická moc se totiž stala imunní vůči standardním prostředkům politické angažovanosti. Nemá přitom radost z toho, že jsou politické spory tak personalizované na osoby Babiše a Zemana. Říká, že když je někdo příliš fascinován nepřítelem, začne se mu podobat. A to se mnoha lidem stává. Rozumí ale prý voličům, kteří tyto politiky podporují. Jsou podle něj zklamaní polistopadovým vývojem a tradičními stranami.

Kdo jsou tedy monstra v české politice? Jak se projevují? V čem se prezident chová sociálně a duševně patologicky? Proč je důležité nastavovat zrcadlo mocným? A byli na pietě za Jana Palacha blbci a blázni?