Poslanci právě projednávají výjimku na páchání sebevražd

Poslanci právě projednávají výjimku na páchání sebevražd Zdroj: Foto Blesk - Robert Klejch

Sebevražda se stává trestným činem! Jan Palach byl v nepřítomnosti odsouzen na pět let odnětí svobody

Nezvykle rychle reagovala vláda a posléze i poslanecká sněmovna na sérii pokusů o sebevraždu, kterou před padesáti lety započal Jan Palach. Tento víkend se v trendu s gustem pokračovalo. Řeč je o upálení, respektive pokusu o upálení sebe sama.

Nejde však jen o upálení, ale o všechny typy sebevražd. Našim zákonodárcům prostě a jednoduše došla trpělivost a ono upalování sebe sama byla už jen pověstná poslední kapka. „Podívejte, my už odmítáme přihlížet tomu, jak lidé páchají sebevraždy. Vždyť ona to je vlastně vražda. Člověk při ní rukou člověka přijde o život. To, že je to jeho vlastní život, není podstatné.“

Výjimka na páchání sebevražd

My jako stát nepotřebujeme, aby se lidé zabili. My potřebujeme, aby žili, pracovali a odváděli daně. K čemu nám je prospěšný člověk, který se upálí? Ano, jestliže je dotyčný v důchodu a již nepracuje, ať se klidně někde stranou, kde ho nikdo neuvidí, zabije. Lidé ve starobním důchodu mají ze zákona výjimku na páchání sebevražd, ale lidé v produktivním věku páchat sebevraždy nesmí.

„Trestní sazba za sebevraždu se pohybuje od čtyř do devíti let. Podle toho, zda se jedná pouze o takzvané volání o pomoc, nebo promyšlenou chladnokrevnou sebevraždu, kdy jsou její účinky nevratné,“ potvrdil člen vlády, který nechtěl být jmenován, jelikož má plné ruce práce s neprůjezdnou dálnicí D1 a nechce, aby lidé věděli, že má čas řešit i něco jiného.

Zákon o sebevraždách

Názory veřejnosti na zákon o sebevraždách se různí. Jedni si pochvalují, že si konečně vláda posvítila na sebevrahy a sebrala jim vítr z plachet, jiní namítají, že každý člověk má právo nakládat se svým životem podle libosti.

„Dneska mi zakážou sebevraždu, zítra mi zakážou dýchat. Vypadá to, že jsme znovu v totalitě. V demokratické totalitě. Kdyby to nebylo trestné, tak se na protest upálím,“ nadával pan Antonín Volný, který alespoň na protest proti novému zákonu znásilnil náhodnou ženu, protože za to je nižší sazba než za sebevraždu.

 Sebevraždy v ČR nechceme

„Podívejte, tihle sebevrazi všechny akorát obtěžují. Kolikrát byl zpožděný vlak kvůli nějakému magorovi, který skočil do kolejiště? Kolik nových koupelen bylo zaneřáděno krví, kdy si někdo podřezal ve vaně žíly? Je dobře, že konečně vznikl zákon proti těmto sobcům. Věřím tomu, že od teď bude všechno jinak,“ pochvaloval si naopak Vladimír Pátrač ze spolku Sebevraždy v ČR nechceme.

Sebevraždy se staly trestným činem i se zpětnou platností až do sta let. Prokurátor nyní prověřuje všechny sebevraždy na našem území a snaží se dohnat pachatele k odpovědnosti.

Symbolicky tak byl za sebevraždu odsouzen Jan Palach v nepřítomnosti na pět let odnětí svobody. Těžko říci, zda si Honza svůj trest opravdu odpyká, ale zřejmě nikoliv.

Spácháš sebevraždu? Půjdeš sedět 

S novým zákonem velkoryse vláda vyhlásila dvoutýdenní ochranou lhůtu. Tedy dobu, ve které je možné páchat sebevraždy a očekávat, že soudce nad nimi přimhouří oko. Takto se to dělá u většiny zákonů. Lidé si na ně musejí nejdříve zvyknout. Po uplynutí ochranné lhůty však výjimky nebudou. Spácháš sebevraždu? Půjdeš sedět. Jestli chcete spáchat sebevraždu, tak sebou musíte hodit, protože za dva týdny už to bude nelegální.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně.