Rocker Jon Bon Jovi nabízí státním zaměstnancům jídlo zdarma ve své restauraci.

Rocker Jon Bon Jovi nabízí státním zaměstnancům jídlo zdarma ve své restauraci. Zdroj: Profimedia.cz

Velkým jménům se daří. Prověřeným veteránům jako Bon Jovi(na snímku) nebo U2 se podařilo vyprodat všechny svékoncerty, Lady Gaga dohání výnosnost kvantitou
Čína zrušila koncerty skupiny Bon Jovi, nejspíš kvůli dalajlamovi
Bon Jovi vystoupí 24. června v Praze
Nijak dobře naladěný Bon Jovi odjíždí na koncert do Edenu.
Jon Bon Jovi po dvaceti letech zazpívá znovu v Praze.
7
Fotogalerie

Rocker Jon Bon Jovi nabízí jídlo zdarma americkým státním zaměstnancům

Rocker Jon Bon Jovi je další z řady celebrit, jež nabízejí pomoc státním zaměstnancům, kteří kvůli nynější platební neschopnosti americké vlády nedostávají mzdu. Podle zpravodajského serveru CNN hudebníkova restaurace v New Jersey poskytuje zaměstnancům federálních úřadů jídlo zdarma.

JBJ Soul Kitchen, kterou provozuje nadace Jon Bon Jovi Soul Foundation, je neziskový podnik, kde se zákazníci mohou najíst bez ohledu na to, zda jsou schopni zaplatit navrhovaný příspěvek, či nikoli. Místo peněz také mohou nabídnout dobrovolnou výpomoc.

Restaurace o víkendu na svých facebookových stránkách uvedla, že na bezplatný oběd jsou vítáni i státní zaměstnanci. "V souladu s naším posláním zveme také zaměstnance federálních úřadů, aby k nám přišli na výborné jídlo a dozvěděli se o dalších možnostech podpory," píše se ve vzkazu. K Bon Joviho iniciativě poskytování stravy zdarma se připojil také guvernér státu New Jersey Phil Murphy.

Financování části ministerstev a vládních agentur se v důsledku sporu prezidenta Donalda Trumpa s demokratickými kongresmany o zeď na hranici s Mexikem zastavilo 22. prosince. Z 800.000 zaměstnanců amerických federálních úřadů, které rozpočtová krize zasáhla, téměř polovina nechodí do práce a zbytek pracuje zadarmo.

Demokraté nechtějí začlenit prezidentův požadavek peněz na stavbu hraniční zdi do zákona o státním rozpočtu. Trump se zákon, ve kterém nebude částka 5,7 miliardy dolarů (asi 128 miliard Kč) určená na zeď na jižní hranici USA uvedena, zdráhá schválit.

Mnoho státních zaměstnanců se nyní obrací na potravinové banky, aby nasytili sebe a své rodiny. Bezplatnou stravu nabízejí během takzvaného shutdownu desítky restaurací po celých Spojených státech.