Video placeholde

Český Krumlov made in China. Firma Huawei si doma postavila kopii oblíbené turistické destinace

Pověstné čínské kopírování se posouvá každou chvíli na novou úrověň. Nyní dokážou okopírovat i celou část jihočeského města. V kampusu společnosti Huawei v jihočínském městě Tung-kuan vyrostly kulisy historického jádra Krumlova. Na ploše o rozloze 1,4 milionu metrů čtverečních ale není Krumlov sám. Společnost mu dělají třeba Paříž, Verona nebo Budapešť.

Stavbu komplexu OX Horn Campus pojala firma jako město pro zaměstnance. Jednotlivá oddělení sídlí ve čtvrtích, které kopírují slavná města a památky zanesené na seznam UNESCO. Místo pro 25 tisíc zaměstnanců postavené za zhruba 33 miliard korun se tak pyšní několika zámečky (včetně toho českokrumlovského), slavnými mosty, fontánami i sochami.

Hlavním dopravním prostředkem mezi komplexy jsou tramvaje. Jedna z nich zajíždí i do „Čínského“ Krumlova. Kromě úzkých uliček a bulvárů se tramvaje prohání i po mostě, který je kopií mostu Svobody z Budapešti.

Pokud si říkáte, co firmu k takovému kroku vedlo, tak její vedení nabízí prosté vysvětlení. Celá okolní oblast je podle jejich slov zamořená moderními stavbami a mrakodrapy a oni chtěli pro své zaměstnance vytvořit rozmanitější prostředí.

Podívejte se na záběry z dronu francouzského youtubera, které ukazují podobu Českého Krumlova i dalších měst. Co na takový čínský nápad říkáte?