Cristina Mittermeierová a Paul Nicklen

Cristina Mittermeierová a Paul Nicklen Zdroj: Profimedia.cz

Cristina Mittermeierová
Cristina Mittermeierová
Cristina Mittermeierová a Paul Nicklen
3
Fotogalerie

Cristina Mittermeierová a Paul Nicklen: Znečištění přírody musí lidi citově zasáhnout, jinak se nic nezlepší

Oceánoložka Cristina Mittermeierová a biolog Paul Nicklen zasvěcují svůj čas zkoumání a fotografování života pod hladinou a dokumentování výsledků změn klimatu a znečištění světových moří. V tom samozřejmě nejsou sami, ale právě tahle dvojice pochopila, že varovná fakta nestačí.

„Strávila jsem měsíce, ne-li roky psaním vědeckých článků, abych nakonec zjistila, že neměly skoro žádný efekt,“ uvažuje Cristina. A jestli vám její jméno něco říká, možná jste i vy viděli to šílené video, které se po netu rozběhlo jako kontroverzní obžaloba stavu světa a vzbudilo sympatie i nenávist. Drastické záběry ledního medvěda umírajícího hlady v kanadské Arktidě. Když kvůli klimatickým změnám roztaje severský led, medvědi nemají jak lovit tuleně a začínají hladovět. „Nevíme, jestli v tomhle konkrétním případě jeho smrt způsobily změny klimatu, nebo byl zraněný, nebo nemocný, nemůžeme to nijak dokázat,“ dodává Paul. „Ale... takhle prostě vypadá medvěd umírající hlady.“

Video za dva týdny viděly dvě a půl miliardy lidí a vyvolalo bouřlivou debatu.
Ale hlavně: ukázalo, že pokud mají lidé vůbec nějak zareagovat na znečišťování přírody a změnu klimatu, nepůjde to přes vědecké texty, ale skrze emoce. „Musíme lidi zasáhnout citově a zbourat zeď apatie - a to se nestane prostřednictvím sdílení vědeckých dat,“ vysvětluje Paul a shrnuje důvod, proč s Cristinou nepřestávají s kamerami a foťáky klesat do modravého světa a vydávat knihy a točit filmy: „Jediná emoce větší než strach je naděje. Lidi to už skoro chtějí vzdát. Jsou frustrovaní a hledají někoho, kdo udá směr. A když tohle nabídnete, postaví se za vás. Takže nepřestáváme bojovat.“


Fakta z ledu a vody

  • Paul Nicklen se narodil v roce 1968 v kanadském Tisdaleu.
  • Třikrát získal první cenu na World Press Photu v kategorii Příroda.
  • Cristina pochází z Mexika a v roce 2005 založila organizaci sdružující fotografy zaměřené na ochranu přírody International League of Conservation Photographers.
  • Paul spolu s Cristinou (a svou partnerkou) založili a vedou neziskovku SeaLegacy, spoluorganizující expedice a kampaně zaměřené na ochranu světových oceánů.