Po Andreji Babišovi pojmenovali v botanické zahradě v Singapuru orchidej

Po Andreji Babišovi pojmenovali v botanické zahradě v Singapuru orchidej Zdroj: Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Po Babišovi pojmenovali v Singapuru orchidej. Jmenuje se Bureš

Český premiér a bývalý Slovák Andrej Babiš zatnul tipec všem svým pomlouvačům, pochybovačům a tvůrcům kampaní a účelovek. Prostě vytřel zrak všem lidem, kteří ho nemají rádi. V Singapuru po něm totiž pojmenovali orchidej. Ano, je to veliká čest a kolosální úspěch. Andrej Babiš dokázal, že je jedním z nejlepších ministerských předsedů všech dob a nejdůležitějších lidí v celé Evropě.

Premiér Andrej Babiš si v Singapuru udělal chvilku volného času a zašel se podívat do botanické zahrady National Orchid Garden. A nejen zaměstnanci, ale i ředitel botanické zahrady byli natolik fascinování lehkostí, jakou Andrej Babiš čerpá evropské dotace a žongluje se střetem zájmu všem na očích, že se neudrželi a slavnostně po něm pojmenovali vzácnou orchidej.

„Je to veliký muž. Veliký. A nám je velkou ctí, že můžeme naši orchidej pojmenovat právě po něm. Zaslouží si to. Sledujeme pana Babiše dlouho. Líbí se nám, jak uklidil syna na Krym. To bylo elegantní. To jsme tady všichni tleskali,“ usmíval se Bashram Uman, ředitel botanické zahrady, který na menším slavnostním ceremoniálu předal Andreji Babišovi kozu na důkaz přátelství, načež pojmenoval vzácnou orchidej Bureš. Po Andreji Babišovi.

A jak na nečekanou poctu reagoval český premiér? „Velmi si toho vážím. Je to velký den nejen pro mě, ale i pro Českou republiku. To je bez debat. O tomto dni se bude ještě dlouho mluvit. Samozřejmě, že bych byl raději, kdyby se orchidej jmenovala Andrej nebo Babiš,“ rozpačitě se usmíval Andrej Babiš, který zvažuje, že se pokusí orchidej přejmenovat z Bureše na Babiše soudní cestou. „Já se přece jmenuji Babiš. Ne Bureš. To je zase nějaká kampaň,“ naoko se zamračil premiér. Z jeho výrazu se však dalo poznat, že drobné nedorozumění s pojmenováním orchideje dalece přebíjí skutečnost, že je po něm květina vůbec pojmenována.

Česko slaví, slzy dojetí tečou proudem

Zatímco Andrej Babiš v singapurské botanické zahradě tvořil dějiny a nesmazatelným písmem zapsal do kroniky světa naši malou zemičku, u nás doma lidé slaví. „Já mu věřila, že to dokáže. Už od začátku bylo zřejmé, že do toho jde naplno a že to nedělá pro sebe, ale pro vlast. Byli tu lidé, kteří na něho plivali, nadávali mu a neustále ho špinili. No a vidíte! Nakonec po něm pojmenovali kytku. Je to velký den pro naši zem,“ plakala dojetím paní Dagmar a utírala si přitom slzy Kosteleckými uzeninami.

„Teď už bude líp. Konečně. Teď už si jenom lehnu doma na kanape a bude. Náš Andrej to zvládnul. Makal a vymakal to za nás všechny. Budeme mu nadosmrti vděční,“ vřískal nadšením pan Antonín, který prý nyní přestane hrát automaty, díky Babišovi se srovná do latě a v zimě bude dávat ptáčkům do krmítek zrní.

Vladimír Vojtíšek, ekonom České národní banky, ohlásil skokový nárůst DPH až o pět procent. Pojmenování orchideje po českém premiérovi tak nese své ovoce i po ekonomické stránce.

Celé Česko je na nohou a slaví. Nic nám nemůže zkazit náladu. Ze Singapuru sice přicházejí informace, že orchidej Bureš na ostatní orchideje donáší a že násilně převzala plantáž růží a zaklekla na slunečnice, ale to bude nejspíš zase nějaká kampaň.