Video placeholde

Starosta Gdaňsku Paweł Adamowicz zemřel. Podlehl bodným zraněním po útoku na charitativní akci

Útočník s kriminální minulostí v neděli večer během charitativního koncertu v polském Gdaňsku brutálně zaútočil na starostu města Pawła Adamowicze. Předtím, než muže přihlížející ochranka povalila na zem, stihl Adamowicze několikrát bodnout, přičemž jednou zasáhl srdce, procházet se po jevišti, a nakonec zakřičet do mikrofonu, že byl neprávem odsouzen, za což je vinna Občanská platforma. Adamowicz, který byl za opoziční stranu Občanská platforma starostou Gdaňsku od roku 1998, v pondělí zemřel.

Adamowicz se několik hodin nacházel v kritickém stavu v jedné z gdaňských nemocnic. V noci podstoupil pětihodinovou operaci srdce a dutiny břišní. Během noci byl dvakrát resuscitován. Vláda poslala vládní speciál pro Adamowiczovu manželku do Londýna.

Politici napříč Polskem útok odsoudili. Prezident Andrzej Duda vyzval veřejnost, aby se za gdaňského politika modlila. Ministr vnitra Joachim Brudziński napsal na Twitter, že je na čase, aby šílenství nenávisti šířící se společností skončilo. „Tam, kde nepomůže apel na utišení hlasů nenávisti, musí nastoupit přísné právo a s ním spojené následky.“

Velká polská charita

K útoku došlo během výročního koncertu charitativní organizace Velký orchestr sváteční pomoci. Organizace je jednou z největších charit v Polsku. Pořádá celoroční sbírky především na nákup přístrojů na dětská oddělení nemocnic. Letos se vybralo 92 miliónů zlotých. Gdaňský koncert byl jedním ze stovek, které se včera konaly po celém Polsku.

Adamowicz byl výrazným politikem Občanské platformy. Otevřeně podporuje práva homosexuálů a imigrantů v době, kdy vládnoucí Právo a spravedlnost stupňuje antiimigrační nálady v zemi. V roce 2016 řekl britskému Guardianu: „Jsem Evropan, a proto je mi přirozené být otevřený. Gdaňsk je přístav. Měl by proto představovat útočiště.“

O útočníkovi se zatím ví, že byl v prosinci propuštěn z vězení, kde si odpykával pětiletý trest za vyloupení několika bank. V minulosti byl podle dostupných zdrojů léčen na psychiatrii.