Video placeholde

Výsadkář Zelinka: Doba bezpečí je pryč a válka je možná, tisíce Čechů se chtějí bránit, první linie jsou novináři

Češi jsou opravdu vlastenci, jen nemávají vlajkami. Podplukovník a výsadkář Ivo Zelinka vidí v Česku spoustu pozitivních trendů. Vážíme si armády, hrdinů historických i současných a raketově rostou aktivní zálohy. Uvědomili jsme si podle něj, že co se týče bezpečnosti v Evropě, dobře už bylo. Odmítá slova o žoldácích a okupantech. Ti, co armádu ostře kritizují třeba na internetu, jsou podle něj vlastenci jiného státu a nemá s nimi vnitřně nic společného. Bez NATO by prý Afghánistán upadl do chaosu.

Zelinka popisuje, že výsadkářem chtěl být už od mládí. Armáda mu dala dobré vzdělání, zkušenosti třeba z nasazení na Balkáně a v Afghánistánu, ale taky kamarády. Být výsadkářem je prý životní styl a padák nedělá rozdíly. I tak je teď těžší vybrat uchazeče než dřív. Mladí jsou totiž buď totální povaleči, nebo sportovci. Průměr jako by zmizel. S rekruty ale problém nemají.

Češi si podle Zelinky váží hrdinů čím dál víc. Sám mezi ně řadí třeba i bratry Mašíny. Odmítá slova o vrazích, KSČ totiž měla vědět, že vyhlášení třídního boje někdo vezme vážně. S vlivem komunistů na vládu ale problém nemá. Tvrdí, že krása demokracie je v tom, že lidé sice nevolí vždy správně, ale za 4 roky se to dá změnit.

Zelinka byl v Afghánistánu nasazený třikrát. Tvrdí, že vlastní strach ze smrti nahradila obava, že selže jako velitel. Mimo základnu je podle něj nebezpečí všudypřítomné a voják s tím musí počítat. Nic jako rutinní mise neexistuje. Afghánci prý vnímají české vojáky jako Čechoslováky a cítí skoro bratrské pouto. Myslí totiž, že i my jsme vedli během okupace partizánskou válku proti Sovětům a společně jsme je zničili. I proto jsou prý slova o okupantech nesmysl.

Zahraniční mise mají podle Zelinky smysl a důvodů je víc. Je mezi nimi i kontrola migrace, zároveň ale posilují spojenecké vazby. Sám říká, že spolupráce s Američany je skvělá. Vybavenost české armády se prý zlepšuje poslední roky čím dál rychleji. Je přitom stavěna tak, aby ideálně zapadla do nejsilnější vojenské mašinérie, tedy NATO.

Extrémně důležité jsou podle Zelinky aktivní zálohy. Raketově roste a to ukazuje, jak dobrý je vztah Čechů k ozbrojeným silám. Zelinka tvrdí, že téměř každý bojový útvar má vlastní jednotku aktivní zálohy, která by byla v prvním momentu konfliktu zásadní. Velké části Čechů podle Zelinky došlo, že doba bezpečí je pryč. NATO si prý myslelo, že dokáže válku předvídat na 5 až 7 let dopředu. Teď ale víme, že varování bude jen v řádu dnů. Zelinka přitom zdůrazňuje, že první linií obrany státu jsou novináři.

Čím verbování českých vojáků Německem není v zájmu státu? Proč jsou novináři tak důležití pro obranu Česka? Jak bezpečno je teď v Evropě a co se může stát? A jak velcí vlastenci jsou skutečně Češi?