Video placeholde

Slovenský politický virál: Video starostky šikanující své zastupitele ovládlo sociální sítě

Slovenská média a sociální sítě zaplavila videa z ustavující schůze zastupitelstva malé východoslovenské obce Fekišovce, kterou velmi nevybíravým způsobem řídí starostka Miloslava Fedorová z vládní strany Smer-SD. Své zastupitele starostka nejdříve nutí zpívat hymnu, pak už je ovšem v průběhu celého, více než dvouhodinového jednání ke slovu příliš nepouští. Na zastupitele křičí a zesměšňuje je. Pokud někdo přece jen názor projeví, starostka ho přeruší, opraví a poučí. Jednání tak připomíná spíše výuku despotické učitelky v první třídě základní školy než politické jednání. V závěru jednání zastupitelstva starostka také vyhrožuje autorovi videa žalobou, pokud by záznam zveřejnil.

Celý záznam více než dvouhodinového jednání zastupitelstva obce s pouhými třemi sty obyvateli, které se uskutečnilo 10. prosince loňského roku, ale publikované bylo až po Novém roce, vidělo za osm dní od publikování na YouTube přes 200 tisíc lidí. Naprostým virálním hitem se pak stal sestřih publikovaný jako post na facebookové stránce Zomri, který za prvních 40 hodin od vydání posbíral již přes 1,2 milionu zhlédnutí. Nejen na Facebooku vznikají ke kauze desítky vtipů, koláží a memů. Televize Markíza včera reagovala uveřejněním parodického videa.

Některá slovenská média již starostku Fedorovou oslovila s tím, aby se ke zveřejněnému záznamu vyjádřila. Ta v rozhovoru pro slovenské Hospodárské noviny svého chování lituje. Zároveň ho ale vysvětluje jako svou obrannou reakci na dlouhodobé ataky a invektivy, kterým podle svých slov od části spoluobčanů čelila v předvolebním a volebním období.