Video placeholde

THE BEA5T: Proč si „espézetkový“ primátor Děčína pořídil luxusní auto a vládne s kontroverzním exprimátorem

Hlava děčínského magistrátu JAROSLAV HROUDA (49) si nezískala za dva měsíce ve funkci pozornost tím, že maká a že chce podobně jako další členové ANO řídit stát jako firmu – ačkoli je to v případě člena představenstva hospodářské komory a majitele devíti firem zjevně pravda. Kontroverzi vyvolal jeho vozový park. Své služební auto v luxusní úpravě získal bez výběrového řízení a rovnou si pořídil prominentní značku na přání s písmeny PRIMATOR. Jeho sporťák Ford Mustang GT má SPZ THE BEA5T, jeho SUV pak hrdě nese SPZ MONSTER. Je to klukovina nehodná primátora?

Nelitujete toho, že jste si to raději dvakrát nerozmyslel?

Nejstručněji řečeno, je to absolutní hloupost a myslím, že rozumní lidé tohle neřeší. Co je komu do mého osobního vozu? Někdo má koníčka, že je letecký modelář, někdo má svoji zahrádku, někdo sportuje, někdo dá všechny peníze do cestování. Já jsem chtěl mít sportovní vůz, tak jsem si před třemi lety, ve svých šestačtyřiceti letech, splnil klukovský sen. Koupil jsem si vozidlo v cenové kategorii Škody Superb, to jen pro porovnání, a pak jsem se rozhodl, že si ho vyšperkuju značkou. Zahřálo mě i to, že ty peníze skončí v městské pokladně. Bylo to před třemi roky, v té době jsem nebyl primátorem a ani mě nenapadlo, že bych jím někdy mohl být.

Ale teď mluvíme o nevkusné demonstraci moci na SPZ PRIMATOR na vašem služebním voze, nejdražší variantě Superbu Laurin a Klement, který magistrát pořídil bez výběrového řízení.

Ten vůz stál milion a šest tisíc korun včetně DPH, rozhodla o tom městská rada, a kdybychom našli výhodnější nabídku na tuto výbavu, s péčí řádného hospodáře bychom po ní jistě sáhli. To vozidlo má cenu dodávky, kterou mají všichni, kdo rozvážejí rohlíky nebo jiné zboží. Jako statutární město si ho můžeme dovolit, navíc bude sloužit léta, předchozí bylo na magistrátu sedm let. A bude sloužit nejen mně jako primátorovi, ale i všem náměstkům, případně radním. Možná znáte tělesnou konstituci mých náměstků Vladislava Rašky, basketbalisty Jakuba Houšky nebo boxera, policisty a srdcaře Václava Němečka. Posaďte je do auta a pro mě zbude místo v kufru.

Proč nedošlo k obnovení koaliční dohody ANO s Volbou pro město, ale ke spolupráci s kontroverzním politickým cestovatelem různými stranami Vladislavem Raškou, který má za sebou nečisté tendry nebo nabíral černé duše do místní stranické buňky ODS, což v roce 2009 vedlo až k jejímu zrušení?

Byl jsem lídrem děčínské ANO po celou dobu její existence a potkával jsem se čtyři roky se všemi dotčenými. Rozhodl jsem se spolupracovat s těmi, kdo dlouhodobě dokazují, že je Děčín zajímá. Jestli je pan Raška kontroverzní? To je názor některých lidí, jiní ho hodnotí velice kladně. Já s ním a se skupinou kolem něj čtyři roky spolupracuju a na rozdíl od předchozího vedení jde o lidi, kteří mají zájem, elán a vůli něco měnit.

Při debatě lídrů komunálních stran v Děčíně, ještě před volbami, jste říkal, že skutečně máte číslo na Andreje Babiše, jak to stálo na vašich volebních billboardech. Už jste mu volal?

Ne. A potkali jsme se jen pětkrát za posledních pět let.

Do jaké míry sledujete vnitrostranické otázky? Co říkáte kauze Čapí hnízdo nebo tomu, že na post místopředsedy strany se tlačí Petr Stuchlík, neúspěšný kandidát na pražského primátora, který navíc není ani členem ANO?

Nemám ambici ani čas pomáhat celorepublikové politice a neřekl bych, že někdo čeká na můj názor. Moje úloha je město, potažmo region.