Jogurty - ilustrační foto

Jogurty - ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Hoax o jogurtech
Eva Kratěnová
Eva Kratěnová - profil s diakritikou
Odpověď Evy Kratěnové
Žádost o vysvětlení
7
Fotogalerie

„Odvážná teoložka“: po stopách jednoho hoaxu o zdravotně závadných potravinách

Žena s vysokoškolským vzděláním na Facebooku šíří naprosté nesmysly. Nepěkná vizitka je to nejen pro ni samotnou, ale i pro Jihočeskou univerzitu. Rozdávají se tam snad diplomy každému, kdo jde náhodou kolem?

Na Facebooku jsem zaznamenal burcující informace, které zveřejnila jakási Eva Kratenova. Posuďte sami:

Hoax o jogurtechHoax o jogurtech|Facebook

No, “burcující informace”… Jako člověk s formálním vzděláním v biologii jsem si hned všiml, že jde o snůšku nesmyslů a neznalostí na úrovni žáka prvního stupně základky. Tolik nepravd o geneticky modifikovaných potravinách (GMO) nešíří snad ani aktivisté Greenpeace, a to je co říct.

Výrobce jogurtů Danone nemám zapotřebí nijak zvlášť obhajovat. Za své klamavé marketingové praktiky si zaslouží kritiku, což jsem před časem udělal zde. Jenže tohle je prostě přes čáru. Rozeberme si to podrobně:

1. Žádná “zvířecí střevní mikroflora” se do jogurtů Danone nepoužívá.

2. Zahušťovadlo E1442 není žádný “geneticky modifikovaný kukuřičný škrob”, ale derivát obyčejného škrobu (tedy nikoli GMO). Prostě součást naší běžné každodenní stravy, která jen byla chemicky pozměněna, aby se mohla v potravinářství používat jako zahušťovadlo a stabilizátor. Lidské tělo E1442 trávením rozloží na glukózu, což je základní zdroj energie. E1442 nejen že neničí slinivku, ale ani jinak neškodí zdraví, a to ani kdybyste ho snědli opravdu hodně (což je logické, protože je to vlastně jen škrob). I proto není pro E1442 stanovena žádná hodnota přijatelné denní dávky. V Evropě je přidávání E1442 do potravin povoleno, a to i do dětských pokrmů.

3. “Ing. Jiřina Charvátová, vedoucí střediska laboratoří” je vymyšlená osoba. Pokud ovšem rozesílatelka hoaxu nemyslí vedoucí střediska laboratoří Severočeských vodovodů a kanalizací Ing. Jiřinu Charvátovou, která ale zaprvé text nepsala a zadruhé nemá s problematikou jogurtů nic společného (zabývá se odpadními vodami). Spíš to tedy vypadá, že někdo prostě z webu stáhnul první jméno odborníka s titulem, na které náhodou padnul.

4. Žádné mikroorganismy s názvem Bifidus esencis ani Bifidus avicens neexistují. Vědci je neznají, s mikrobiologickou taxonomií ty názvy nemají nic společného. Někdo si je prostě vymyslel, aby to pro laiky vypadalo odborně. Průměrně inteligentní člověk si to na Googlu ověří během pár minut.

5. Bakterie mléčného kvašení (aka bifidobakterie) v lidských střevech žádné tumory nezpůsobují, a to ani u imunitně oslabených jedinců. Naopak jsou zřejmě zdraví prospěšné (i když to není 100 % prokázáno).

6. Geneticky modifikovaný škrob ani transgenní (GMO) kukuřice žádné mutace, nádory ani průjmy nevyvolávají. Na celém světě neexistuje jediná hodnověrná vědecká studie, která by to byť jen naznačovala.

Eva KratěnováEva Kratěnová|Facebook

7. Autoři hoaxu máchají páté přes deváté. Píšou o jakémsi českém “profesorovi na VŠ”, ačkoli má zřejmě na mysli výzkum Gillese-Érica Séraliniho. Tento profesor univerzity ve francouzském Caen před časem tvrdil, že GMO potraviny poškozují zdraví, respektive že u pokusných krys způsobují rakovinu. V recenzním řízení (peer-review) ale jeho studie byly jinými odborníky opakovaně vyvráceny jako neprůkazné, nesmyslné a účelově upravené, a impaktované odborné časopisy je proto stáhly. Dnes má Séralini mezi kolegy pověst šarlatána a podvodníka, viz třeba ZDE nebo ZDE.

8. MUDr. Dagmar Rašková, lékařka z pražské společnosti lékařské genetiky Gennet, s.r.o., s hoaxem nemá nic společného. Ani nemůže – jak už víme, žádné hodnověrné odborné informace o škodlivosti GMO potravin neexistují a žádná lékařka by je tedy nešířila. Jakýsi anonym zneužil jméno doktorky Raškové, aby svým nesmyslům dodal váhu. Opakovaně proti tomu protestovala.

9. Lékaři na rozdíl od ostatních vysokoškoláků žádné diplomové práce nepíšou. Nemohla ji tedy psát ani MUDr. Dagmar Rašková.

10. Hoax se na českém webu šíří nejméně od května 2013, tedy skoro šest let. Výskyt jeho prvních variant byl ale zaznamenán už v říjnu 2010. Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben hoax označil za “základní neznalost nebo záměrnou manipulaci.”

Zjistit nesmyslost hoaxu je tedy pro průměrně inteligentního člověka otázkou několika kliků. Proč to před jeho rozesláním neudělala Eva Kratěnová? Informace, které šíří, jsou absolutní blábol, respektive klasická poplašná zpráva podle § 357 trestního zákoníku. Už proto by se o jejich autorku měla obratem začít zajímat jak Policie ČR, tak právníci firmy Danone. Napsal jsem jí tohle:

Žádost o vysvětleníŽádost o vysvětlení|Facebook

Odpověděla mi tohle:

Odpověď Evy KratěnovéOdpověď Evy Kratěnové|Facebook

Samozřejmě už neodepsala. Když jsem u ní slibovanou odpověď urgoval, zablokovala mne a z profilu “Eva Kratenova” stáhla svou osobní fotografii – zřejmě proto, aby ztížila svou identifikaci. Tím dětinským schováváním jen potvrdila, že dobře ví, že šíří nesmysly, které by ve věcné diskusi neobhájila. Netušila ovšem, že jsem si z opatrnosti předem udělal printscreen. Tady je:

Eva Kratenova - profil bez diakritikyEva Kratenova - profil bez diakritiky|Facebook

Rozesílatelka hoaxu příliš nevyniká schopností zametat stopy. Shodnou fotografii totiž používá i na FB profilu “Eva Kratěnová” (tentokrát se správnou českou diakritikou):

Eva Kratěnová - profil s diakritikouEva Kratěnová - profil s diakritikou|Facebook

Mimo jakoukoli pochybnost jde tedy o stejnou osobu. Teoreticky je samozřejmě možné, že se za Evu Kratěnovou vydává nějaký anonym, který založil falešný FB profil “Eva Kratenova” s využitím ukradené fotografie. Stačí ale porovnat, co oba profily sdílejí, abychom si všimli nápadné shody. Na profil “Eva Kratěnová” jsem se před dvěma týdny obrátil s prosbou o vysvětlení. Odpověď dodnes nepřišla.

Podle informací na svém FB profilu Eva Kratěnová žije v Hradci Králové a podle LinkedIn vystudovala teologickou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Na LinkedIn sama sebe uvádí bez české diaktiriky, tedy “Eva Kratenova”, což znovu potvrzuje, že jde o stejnou osobu. Viz zde:

Eva Kratenova - profil na LinkedInEva Kratenova - profil na LinkedIn|Facebook

Tohle je na celé věci asi nejděsivější. Se skřípěním zubů jsem snad schopen pochopit, že hoaxy rozesílají hloupí a nevzdělaní lidé bez jakéhokoli kritického myšlení a bez schopnosti ověřovat si informace. Šířením nesmyslů se baví, aniž by jim docházelo, jak vyvoláváním nepodloženého strachu škodí celé společnosti. Připomínají malé děti, které si hrají ve stohu se sirkami. Vyčítat jim to příliš nemůžeme, protože primitivové jsou prostě primitivové.

Ale že hoaxy bez jakéhokoli ověření šíří i vysokoškolsky vzdělaná žena, která navíc sama sebe na LinkedIn označuje za “profesionála v oboru internetová média”? Mimoděk tím na sebe prozrazuje, že absolutně netuší, jak internetová média fungují. Jak mohla Eva Kratěnová s touhle úrovní práce s prameny obhájit diplomku? Jak mohla projít u státnic? Funguje to snad na českobudějovické teologické fakultě podobně, jako na plzeňských právech? Dostane tam diplom každý, kdo jde náhodou okolo?

Podle webu www.cho.cz se Eva Kratěnová zabývá “sdílením Božího slova, přímluvnou modlitbou, a orientací na spiritualitu”. Takže si v duchu úlevně zakleju: “Kristova noho! Ta ďábelská teoložka by se za svůj prokletý hoax měla propadnout do horoucích pekel!”

Pokud se Eva Kratěnová rozhodne reagovat, samozřejmě jí dáme prostor, aby své šíření nebezpečných nesmyslů vysvětlila.

Autor je redaktorem magazínu Víkend MF Dnes.