Poslanec ODS a bývalý skokan Jakub Janda

Poslanec ODS a bývalý skokan Jakub Janda Zdroj: Koláž iSport.cz

Jakub Janda
Jakub Janda po zvolení do Poslanecké sněmovny ukončil sportovní kariéru
Jakub Janda při svém posledním závodu kariéry
Jakub Janda
Jakub Janda
7
Fotogalerie

Pofidérní spolek adorující bývalé estébáky. Poslanec ODS Jakub Janda trvá na kritice Vodičkova svazu

Bývalý skokan na lyžích a současný poslanec občanských demokratů Jakub Janda na sebe upoutal pozornost kritikou Českého svazu bojovníků ze svobodu (ČSBS) a jeho předsedy Jaroslava Vodičky. Svaz na něj podal trestní oznámení. Ten totiž svaz označil za „pofidérní spolek adorující bývalé estébáky, konfidenty, komunistické policajty a jiné přisluhovače režimu“. Reagoval tak na skutečnost, že svaz udělil medaili komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi. Podle policie Jandovo vyjádření není trestní čin, zabývat se tím ale bude mandátový a imunitní výbor sněmovny, který může Jandovi udělit vysokou pokutu. 

Národní centrála proti organizovanému zločinu vyhodnotila, že v případě Vašeho vyjádření nešlo o trestný čin, a posunula věc k projednání imunitnímu výboru Sněmovny. Mění se tím pro Vás něco?

Na mém názoru to nemění nic. Za svými slovy si stojím a od pana Vodičky bych čekal spíše více sebereflexe než podávání trestního oznámení. Pan Vodička totiž podle mě zneužívá Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) ke svému osobnímu prospěchu a financování vlastní existence. Zničil tak instituci, která měla nějaký kredit, o je to převážně on, kdo z ČSBS udělal pofidérní spolek.

Už víte, kdy by měl výbor věc projednávat?

To zatím netuším, protože informaci o tom, že na mě bylo podáno trestní oznámení a situaci nyní projedná výbor (sněmovní mandátový a imunitní výbor - pozn. redakce), jsem se dozvěděl v úterý večer od novinářů. Jinak bych o tom ani nevěděl. Oficiálně mi nikdo nic neřekl.

Jak se bude Janda hájit? A jak v kauze opět nedodržel slovo Andrej Babiš? Dočtěte si rozhovor na info.cz >>>