Komplikace na D1 znovu způsobil sníh

Komplikace na D1 znovu způsobil sníh Zdroj: Blesk:Jiří Čada

„Se zimou a sněhem nikdo nepočítal,“ ospravedlňuje ministr Ťok kalamitní situaci na dálnici D1

Je to již takový každoroční kolorit, kdy napadne půl centimetru sněhu a dálnice D1 hlásí kalamitní stav, tisíce mrtvých, statisíce zraněných a nejspíš i hladomor. Nejde však jen o výsadu dálnice D1. I na jiných místech a jiných silnicích dokáže troška sněhu nadělat slušnou paseku. Jen ta D1 je nejvíc vidět. Ministr dopravy Dan Ťok v pondělí ráno při slavnostním znovuzprůjezdnění dálnice D1, která byla průjezdná rekordní tři hodiny a pak zase ne, vysvětlil, kde se stala chyba.

Podle ministra je viník jednoznačný – nečekaná zima. „Dálnice D1 nebyla nikdy konstruovaná na zimu. Naopak, je postavena tak, aby čelila tropickým teplotám. To, že se při pětadvaceti stupních Celsia roztéká, svědčí především o nedorozumění v tom, co znamená tropická teplota. Já bych jenom rád podotknul, že my jsme dálnici D1 převzali od minulé vlády. Tedy od těch lemplů z ANO,“ říkal ministr.

V ten moment se k panu minstrovi naklonil jeden z jeho poradců, pan ministr si nesměle odkašlal a opět pokračoval: „Tedy samozřejmě jsem měl na mysli ty ještě předchozí vlády. ODS a jim podobní. Oni za to můžou. My se snažíme zachránit, co se dá. Nicméně abych byl upřímný, ani my jsme nevěřili tomu, že v zimě bude zima a bude sněžit. Máme připravený krizový plán pro případ, kdy se na D1 objeví tropická zvěř. Rovněž hodláme po stranách instalovat zachytávače pouštních dun. Ale se sněhem nepočítal vůbec nikdo,“ přiznal Dan Ťok, který měl na sobě jenom bermudy a na nohou žabky, ač se teplota povážlivě blížila nule.

Sníh na D1 je jasná kampaň

Když jeden z přítomných novinářů hlasitě prohlásil, že v zimě bývá zima a sníh, minstr Ťok ho okřiknul, že to není pravda. Tím slavnostní znovuzprůjezdnění dálnice D1 skončilo a pan ministr se šel někam vykoupat, protože v tuhle dobu je na plážích rybníků a jezer málo lidí. Zatímco ministr dopravy předložil ve věci kalamity na dálnici D1 pádné argumenty, proč se s ní nedalo počítat, premiér Andrej Babiš označil sníh na D1 za kampaň a vytknul ministrovi dopravy, že neumí své úspěchy prodat.

„On je Dan pracovitý. Je i velmi úspěšný ministr dopravy. Ale neumí své úspěchy prodat. On takhle neuvažuje. Je to skromný kluk, který když něčeho dosáhne, tak to nikomu neřekne. Nerad se chlubí. To je ale špatně. Tady to vidíme v přímém přenosu. Kalamita na dálnici D1 a celá země neřeší nic jiného. Všichni svalují vinu na Dana, ale já se ptám, proč média neinformují o zbytku dálnic a silnic, kde kalamita není? Proč se zaměřují na ten jeden drobný nedostatek a nevidí ten masivní úspěch všude jinde? A Dan to nikomu neřekne. On neřekne, že mezi Olomoucí a Pardubicemi se jede svižně. On nepoví, že se mu podařilo snížit náklady na výstavbu úseku rychlostní silnice za Humpolcem. On se už nepochlubí, že o víkendu ke guláši snědl osm knedlíku. A to je právě ten problém. Ta jeho skromnost,“ vysvětloval Andrej Babiš v pořadu Otázky Václava Moravce, když se ho moderátor zeptal na farmu Čapí hnízdo.

Jakmile se moderátor Babiše zeptal, zda je jeho syn na Krymu dobrovolně, Andrej Babiš ho bleskurychle ubezpečil, že se sněhem opravdu nikdo nepočítal, a pozval Václava Moravce na farmu, která není jeho, aby si pohrál s lemury.

Andrej Babiš tak za svým ministrem stojí. Dan Ťok se mu hodí, protože čím více se bude řešit D1, tím méně se bude řešit Čapí hnízdo.