Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) má nápad: Povinné soukromé důchodové pojištění

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) má nápad: Povinné soukromé důchodové pojištění Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Nesystémová hloupost: Ministryně chce, aby soukromé důchodové spoření bylo povinné pro všechny

S důchody je zapotřebí něco dělat. Koneckonců o potřebě důchodové reformy slýcháme minimálně dvacet let. Ale skutek utek, tak už tomu v české politice holt bývá. Tým mladé a agilní ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové uvažuje, že by se v rámci důchodové reformy stalo soukromé, dosud dobrovolné penzijní spoření pro každého povinným. Ano čtete dobře, pro úplně každého.

Připomeňme, že v současnosti je důchodové spoření v třetím pilíři (o kterém nyní hovoříme, ostatně druhý byl již zrušen) dobrovolné a stát ho podporuje příspěvkem i daňovými úlevami. A to je, dle mého soudu, dobře. Jen by ty daňové úlevy a finanční příspěvky mohly být vyšší, aby byli Češi motivováni více. Jak známo, peníze motivují vždy lépe než brožurky a osvětové kampaně.

Teorie praví, že je lepší stavět důchodový systém na více pilířích, proto jsem nikdy moc systémově nepochopil důvod zrušení pilíře druhého, ale to již odnesl čas. Nicméně pokud třetí pilíř bude povinný, vyvstává zde i jedna zásadní materiální otázka. Kde obyčejní lidé vezmou peníze na další povinné odvody? Nebo se tato povinnost nějakým maláčovsko-šalamounským způsobem převede (zcela či zčásti) na zaměstnavatele?

To by samozřejmě vedlo ke zdražení lidské práce. Nyní je naše národní hospodářství v rozpuku, ale ten nebude trvat věčně, to si uvědomuje i ultra optimistický mediální ekonom Tomáš Sedláček. Je úředníkům z MPSV znám fakt, že dnes je okolo osmi set tisíc lidí v exekuci a další statisíce Čechů, Moravanů, Slezanů a Romů jsou takzvaně na hraně přežívání a vytloukají klín klínem? Z čeho pak budou povinně (!!) do třetího pilíře platit?

Anebo snad MPSV přijde s nějakou zvláštní sociální dávkou, ze které si budou pojištěnci platit do „ne-dobrovolného třetího“ pilíře? To by bylo samozřejmě absurdní, jednalo by se jen o byrokratické přelévání peněz.

Závěrečný pilíř

Určitě je nutno přivítat elán paní ministryně k reformám, to nemyslím nijak ironicky, avšak cesta povinného třetího pilíře je nesystémová! Pokud má být penzijní soustava vyvážená, tak skutečný (nejen tak formálně nazvaný) samostatný třetí pilíř musí být ze své definice dobrovolný, jak je tomu dnes. Jak jsem naznačoval výše, vláda by se měla zamyslet, zda spíše nenavýšit finanční příspěvky lidem, kteří si tam aktivně spoří a tím je více motivovat.

Nadto, a teď napíšu něco, co by žádný politik s pudem sebezáchovy asi nevypustil z úst: Nutno se vážně zamyslet, zda časem znovu nezvednout věkovou hranici pro odchod do starobního důchodu. Vím, bylo by to hodně nepopulární, avšak jiná reálná a proveditelná východiska zde nevidím. Navíc lidé se v Česku dožívají čím dál tím vyššího věku, a to především ženy. Jak říká v nadsázce takřka osmdesátiletý soused nepostižený politickou korektností: Jo ženy, to je opravdická pohroma každého důchodového systému!

Autor je právník.