Reprezentanti Jemenu na mistrovství Asie

Reprezentanti Jemenu na mistrovství Asie Zdroj: yemenfa.com

Miloslav Brožek, asistent trenéra reprezentace (vlevo) a hlavní kouč Ján Kocian
Reprezentanti Jemenu na mistrovství Asie
3
Fotogalerie

Sportovní zázrak: Fotbalovou reprezentaci válečného Jemenu vedou český a slovenský trenér

V Jemenu na jihu Arabského poloostrova zuří už několik let občanská válka. Zásadně to ovlivnilo i místní sport. Například fotbalová liga se nehraje. Přesto se fotbalová reprezentace Jemenu dostala na Mistrovství Asie, které právě probíhá ve Spojených arabských emirátech. Zajímavé u toho je, že hlavním trenérem Jemenců je Slovák Ján Kocián a jeho asistentem český trenér Miloslav Brožek. Společně s hráči se teď na asijském turnaji pokouší o zázrak.

Fotbal je velmi zvláštním fenoménem také v arabském světě a hraje se i tam, kde by to člověk moc nečekal. Ve válečné Sýrii, v Iráku, v Palestině (všechny tyto týmy jsou také na mistrovství Asie) a také v Jemenu. Válka sice v posledně jmenované zemi neumožňuje organizaci národní ligy, fotbalová reprezentace přesto žije. Je poskládaná z hráčů, kteří hrají v jiných arabských zemích a připravovala se celou dobu v cizině. Finančně jí pomáhají státy Arabského poloostrova.

„Nikdo od nás neočekává zázraky, ale hráči jsou bojovníci a chtějí co nejlépe reprezentovat svoji zemi,“ řekl před několika dny agentuře Reuters český trenér Miloslav Brožek, který předtím působil několik let ve Vlašimi.

Krátká příprava

Společně se Slovákem Jánem Kociánem ale měli na přípravu týmu pouhých několik týdnů. Nejdříve byli Jemenci na soustředění v Saúdské Arábii a pak v Kataru, kde také sehráli několik přípravných zápasů. Jejich největší hvězdou je záložník Ala Al-Sasí, který hraje za katarský klub Al-Sailíja. Na mistrovství Asie mají Jemenci ve skupině Irák, Írán a Vietman. První zápas byl na programu v pondělí večer s Íránem.

Jak sdělil agentuře Reuters trenér Brožek, někdy mluví s hráči i o válce v jejich zemi, ale většinou se soustředí na fotbal.

Kromě Brožka se na mistrovství Asie představí jako kouč týmu Bahrajnu také další český trenér, kterým je Miroslav Soukup.