Sladkovodní perla

Sladkovodní perla Zdroj: shutterstock

Smlouvání na vodě
Masovému turismu navzdory
Sloní den
Sloní den
Pět barev nádhery
12
Fotogalerie

Malajským poloostrovem odshora dolů aneb 10 tipů, jak si užít Thajsko

Sever Thajska nabízí odloučené horské komunity, jih zase panenské ostrovy, bílé pláže a národní parky plné tropických tvorů. Poznejte obojí najednou!

1) Sladkovodní perla

Návštěvníky z naší vnitrozemské kotliny, kteří se vydávají do jižního Thajska, téměř stoprocentně přitáhnou zdejší zlatavé písečné pláže. To je však velká škoda. Kdo říká, že sladká voda nemůže být také nádherná? Dokonce i v případě, že ji zadržuje přehrada vybudovaná především kvůli vodní elektrárně? Vrchovatě vás o tom přesvědčí na jezeře Cheow Lan (neboli Ratchaprapha) na severní hranici národního parku Khao Sok. Členitá vodní plocha, která z výšky připomíná podivnou měňavku, zabírá skoro dvě stě čtverečních kilometrů plochy a ční z ní více než stovka ostrůvků. Při pohledu z tradiční úzké loďky se na hladině přímo pohádkově zrcadlí vesničky na kůlech, kde vás nenechají o hladu, a v okolí jezera žije mnoho divokých tvorů včetně několika druhů opic, krajt nebo zoborožců.

2) Smlouvání na vodě

Trh Talad Rom Hub není jedinou neobvyklou zkušeností s nakupováním, kterou můžete v provincii Samut Songkhram u samé paty Malajského poloostrova udělat. Jestli se chcete nechat při smlouvání trochu pohoupat, zamiřte na nedaleký plovoucí trh Amphawa. Leží na stejnojmenném kanále ústícím do řeky Maeklong a trhovci vám z dlouhých dřevěných lodí prodají mořské plody upravené na sto způsobů, řemeslné výrobky i nejrůznější suvenýry či oděvy.

3) Masovému turismu navzdory

Takhle nějak musely vypadat známější thajské ostrovy před přibližně třiceti lety. Jestli to ještě chcete zažít, vyrazte na Ko Phayam v Andamanském moři co nejdřív. Tady ještě stále žijí lidé etnika Moken, kteří žijí jednoduchým životem a živí se rybolovem. Pokud vás láká atmosféra květinových dětí, určitě se zastavte na drink v plážovém Hippie Baru na pláži Ao Kao Kwai. Má podobu lodi, je celý postavený z toho, co vyplavilo moře – a rychle pochopíte, že tady toho moře dokáže vyplavit zatraceně moc. Milovníci ptáků budou určitě nadšení ze zoborožců bělolících, kteří tu hojně hnízdí. Při jejich hledání v kopcovitém vnitrozemí se moc namáhat nemusejí. Ptáka dlouhého přes půl metru totiž přehlédnete jen stěží. Pár kilometrů dlouhý ostrůvek prozkoumáte snadno pěšky nebo na skútru. Auta tu totiž nenajdete.

4) Sloní den

Koupel v blátě může být skvělým zážitkem. Zvláště, když bude váš parťák z mokré čtvrti vážit asi tři tuny, kůži bude mít tlustší než český politik a místo nosu mu bude z hlavy trčet hasičská hadice. Navíc bude stejně šťastný jako vy. Nebude mít totiž kolem nohou žádné řetězy a nebude muset den za dnem nosit na hřbetě zpovykané turisty. Ve sloní rezervaci uvnitř národního parku Khao Sok ležícího asi hodinku autem od oblíbeného pobřežního resortu Khao Lak si užijete opravdu den jako utržený ze řetězu. Během programu "zážitky se slony" si můžete kromě bahenní koupele thajské kultovní živočichy také nakrmit a vyjít si s nimi na procházku. Cestou určitě zahlédnete některé z více než tří stovek druhů ptáků, kteří v národním parku Khao Sok žijí.

5) Pět barev nádhery

Třesou se vám ruce? Pak se mějte na pozoru! Ve vesnici Don Kai Dee by se vám to nemuselo vyplatit. Komunita výrobců porcelánu je dobře schovaná v uličce Urai Benjarong v provincii Samut Sakhon jihozápadně od Bangkoku, Thajci však dobře vědí, kde leží. Zdejší porcelán ve stylu Benjarong je vyhlášený široko daleko. Vesnici můžete navštívit cestou k tržišti Mae Klong na kolejích. Ke zdobení porcelánu tu používají pět základních barev – černou, zelenou, žlutou, červenou a bílou. Zručně z nich míchají nejrůznější odstíny a ochotně vám půjčí štěteček, abyste si vlastnoručně vymalovali hrnek nebo misku. Omalovánky na porcelánu jsou však filigránskou prací!

6) Výhled za litry potu

Pro krásu se musí trpět a pro krásné výhledy také. Ale že by tak moc? Číslo 1237 je úctyhodné samo o sobě, když si však člověk uvědomí, že udává počet schodů a že se zrovna nachází v tropech, je to údaj vskutku mamutí. Některé z těch schodů jsou přitom přes třicet centimetrů vysoké a celé schodiště vede do výšky skoro tří set metrů nad mořem. Jeskynní chrám Wat Tham Sua však za ten výšlap stojí a výhled na město Krabi, Andamanské moře i jeho ostrovy budete zdejší zlaté soše Buddhy určitě závidět. Můžete tu navštívit hned čtyři jeskyně a nedivte se, až během prohlídky tu a tam narazíte na lidské kostry nebo vyzdobené lebky. V jedné z jeskyní měl prý doupě tygr, jehož stopy jsou tu dodnes patrné. Proto se chrámu říká také Tiger Cave Temple (Chrám v tygří jeskyni).

7) Ostrůvky z filmu

Když už lenošit na pláži, tak na té s velkým P. Takové, která hostila samotného Leonarda DiCapria ve stejnojmenném filmu Pláž. Nebo raději o kousek vedle. Filmový pruh písku leží na malém ostrůvku Ko Phi Phi Leh ze souostroví Phi Phi. Právě díky odlesku stříbrného plátna však bývá plný turistů. Nevadí. Na sousedním a větším ostrově Ko Phi Phi Don je odlehlých pláží dostatek a na rozdíl od jeho menšího souputníka se tu dá i snadno ubytovat a najíst. Pokud holdujete světu pod hladinou, jsou vaší destinací malé neobydlené ostrůvky Ko Phai a Ko Yung. Zdejší korálové zahrady jsou mezi potápěči vyhlášené. Do mořského ráje to z Krabi trvá lodí asi dvě a půl hodiny.

8) Útes 007

Že už jste ten obrázek někde viděli? No ano - dvacetimetrová skála, která vypadá, jako by byla špičkou zabodnutá do vody, se vyhřívá na spoustě pohlednic z jižního Thajska. A vy si můžete vlastnoručně vyfotit pohlednici vlastní. Stačí se vypravit do zálivu Phang Nga Bay, který se rozkládá mezi oblastí Krabi a ostrovem Phuket. Ptejte se na ostrov Ko Ta Pu nebo také na "James Bond Island". Uhodli jste - právě proto vám byl ten kus skály povědomý ještě před příjezdem do Thajska. Skutečně si společně s agentem 007 zahrál v epizodě Muž se zlatou zbraní a posloužil jako úkryt padoucha Francisca Scaramangy. Ostrůvek leží poblíž většího ostrova Khao Phing Kan a oba jsou součástí národního parku Ao Phang Nga.

9) Ráj pro gibony

Jestliže vám bude na ostrově Phuket někdo nabízet, ať se za poplatek vyfotíte s jeho gibonem, odmítněte ho. Giboni jsou chránění a takovéhle zneužívání dlouhorukých primátů je nezákonné. Chcete se s nimi přesto seznámit blíž? Snadná pomoc – vypravte se do záchranného centra pro gibony. Nachází se v národním parku Khao Pra Theaw. Návštěvníci tu můžou obratné stromové akrobaty sledovat z vyhlídkové plošiny a od zdejších dobrovolníků se dozví spoustu zajímavostí. Třeba to, že musejí gibony zachráněné z rukou pytláků znovu učit, jak být "správným gibonem". Když si primáti znovu osvojí správné společenské i potravní nároky, vypustí je biologové zpět do přírody. Platí se pouze poplatek za vstup do národního parku, chlupatí i dvounozí obyvatelé centra však budou vděční za příspěvek na svou aktivitu.

10) Krabi v Krabi

Pokud nebudete mít dost nejrůznějších druhů krabů na mořských plážích v okolí města Krabi, můžete se na čtyři další podívat rovnou ve městě. S bronzovým klidem trůní přímo na břehu nejkratší řeky v Thajsku, která městem protéká a je dlouhá pouhých pět kilometrů. Největší z nich je vyšší než člověk a ti menší jsou celí oblýskaní od toho, jak se na nich lidé fotí. Ačkoli je řeka Krabi tak krátká, je její ústí zanesené v Ramsarské úmluvě jako mokřad světového významu. Rostou tu mangrovové lesy, kde žijí skuteční krabi tvořící předobraz vyhledávané sochy. Jestli si chcete užít další porci výstředního umění, stačí si udělat okruh za krabskými semafory. Nesou je totiž panáčkující sloni, orel s roztaženými křídly nebo dokonce pačlověk ztvárněný podle druhu primáta Siamopithecus eocaenus, který tu žil před 35 miliony let.