Počet kuřáků se v Dánsku v roce 2017 meziročně zvýšil nejvíce za posledních 20 let

Počet kuřáků se v Dánsku v roce 2017 meziročně zvýšil nejvíce za posledních 20 let Zdroj: čtk

V Dánsku roste počet kuřáků. Varování, vyšší ceny ani omezení nezabraly

Vysoké ceny cigaret, varování lékařů, mnohá omezení ani série kampaní cílených na kuřáky v Dánsku nezabraly. Jak ukázal každoroční průzkum, jejich počet v zemi se zvýšil a jednalo se o vůbec nejvyšší růst za posledních 20 let. V současnosti kouří 23 procent obyvatel, což některé organizace bojující proti kouření označily za „katastrofu“. Vláda chce problému čelit dalším zvýšením cen cigaret.

Výsledky průzkumu o kouření, který v Dánsku každoročně provádí Národní rada pro zdravotnictví (Sundhedsstyrelsen), ukázaly něco, co bojovníky proti kouření rozhodně nepotěšilo – v letech 2016 a 2017 se počet kuřáků zvýšil o dramatických 9,5 procenta. Výsledky ve čtvrtek zveřejnil dánský deník Politiken.

Královna jde příkladem – kuřákům

Experti jsou podobnými čísly zaskočeni, protože v Dánsku – podobně jako všude jinde na světě – probíhají neustálé kampaně proti kouření a tamní trh je svázán mnoha regulacemi. Například krabička cigaret Marlboro stojí podle kurzového přepočtu kolem 150 českých korun. To ale od kouření mnohé lidi vůbec neodradilo. Navíc v Dánsku je kouření určitou formou společenského životního stylu, podobně jako v Rakousku. Velmi silnou kuřačkou je mimo jiné také dánská královna Markéta II.

Niels Them Kjær, projektový manažer organizace Kræftens Bekæmpelse, která se věnuje boji s rakovinou, označil výsledky průzkumu za „katastrofu“. V Dánsku totiž podle dostupných údajů zemře každý rok kolem pěti tisíc lidí na rakovinu, kterou způsobí právě kouření.

Růst cen, ale jen opatrný

Dánská ministryně zdravotnictví Ellen Trane Nørbyová pro deník Politiken uvedla, že je nutné změnit „kulturu kouření“ v zemi, a uvažuje se i o dalším zvýšení cen cigaret. Nemělo by se ale jednat o dramatický nárůst, protože opozice tvrdí, že by to „nepřiměřeně ovlivnilo lidi s nízkými příjmy, kteří kouří“.

Zajímavé je v Dánsku i to, že podíl kuřáků je mezi muži a ženami téměř vyrovnaný. Kouří 24 procent mužské populace a 22 procent populace ženské. Pro srovnání: V ČR je mužů kuřáků 31 procent a žen kuřaček 20 procent (průzkum SZÚ z roku 2017). Každý den kouří 17 procent Dánů, zbylých 6 procent si zapálí jen příležitostně. Zhruba dvě třetiny se už minimálně jednou pokoušely přestat kouřit, ale většině z nich se to podle průzkumu nepodařilo.