Žluté vesty ve Francii opět protestují, demonstranti dokonce prorazili dveře do vládní budovy

Žluté vesty ve Francii opět protestují, demonstranti dokonce prorazili dveře do vládní budovy Zdroj: ČTK

Ohně i vodní děla. Žluté vesty v Paříži pronikly do budovy vlády, úředníky evakuovala policie

Stoupenci protestního hnutí takzvaných žlutých vest v sobotu opět vyrazili do ulic a na silnice francouzských měst, aby demonstrovali proti vládě a politice prezidenta Emmanuela Macrona. Odpoledne tam pak byly hlášeny první střety mezi protestujícími a pořádkovými silami, večer se v Paříži situace vyhrotila. Demonstranti se pokusili dostat i k budově Národního shromáždění.

V polovině odpoledne po celé Francii podle policie demonstrovalo 25 000 lidí. Osmá protestní sobota se koná několik dní po zatčení jednoho z mediálně nejznámějších představitelů žlutých vest Erika Droueta. ?inulou sobotu bylo protestujícíh 32 000. 

Tisícovky demonstrujících dnes vyšly do ulic měst jako Lyon, Bordeaux, Rouen, Montpellier nebo Beauvais. V Lyonu žluté vesty zablokovaly rušnou dálnici A7. V Nantes a v Rouenu došlo k násilným střetům, v Montpellier byli lehce zraněni čtyři policisté.

V Paříži demonstranti uskutečnili průvod mezi Champs-Élysées a Burzovním náměstím a část se vydala k Národnímu shromáždění. Na Champs-Élysées lidé skandováním požadovali Macronovu demisi. "Budeme tu demonstrovat každou sobotu, bude to pokračovat po celý rok 2019," ujišťovala prostřednictvím megafonu jedna z mluvčích hnutí. 

Večer se situace v Paříži vyhrotila. Policie dokonce uzavřela Champs-Elysées, na několika místech demonstranti zapálili popelnice i motorky. Navíc prorazili vstipní dveře do sídla mluvčího vlády Benjamina Griveauxe, který pak byl se svými kolegy evakuován.

Ohně i vodní děla

Po poledni byly zaznamenány první potyčky mezi protestujícími a pořádkovými silami. Na nábřeží Seiny poblíž pařížské radnice demonstranti podle AFP házeli předměty na policii, která odpověděla slzným plynem. Následně podle francouzského zpravodajského webu Le Parisien se demonstranti střetli s pořádkovými silami na mostě pro pěší Léopolda Sédara Senghora přes Seinu, odkud mířili dále k Národnímu shromáždění, dolní komoře francouzského parlamentu. Zastaveni byli podle webu asi 200 metrů od budovy. U lávky a poblíž muzea d´Orsay rovněž krátce hořela loď, na které je restaurace. Hasiči ale požár uhasili.

Demonstrující rovněž zapálili skútry, popelnice a další předměty na bulváru Saint-Germain poblíž kostela Saint Germain des Prés v centru města. V nedaleké ulici rue de Balzac zapálili automobil.

Francouzský ministr vnitra Christophe Castaner‏ na twitteru oznámil, že svolal na videokonferenci představitele bezpečnostních sil a prefekty. Zároveň v tweetu vyzval demonstranty, aby respektovali zákon a chovali se zodpovědně.

V podvečer se asi 400 demonstrujících přesunulo na Champs-Elysées, kde se snažili blokovat dopravu. Podle Le Parisien policie proti nim nasadila vodní dělo.

Demonstruje se od listopadu

Protesty ve Francii pokračují i přesto, že prezident Macron na konci minulého roku ohlásil ústupky. Přistoupil i na původní hlavní požadavek demonstrantů zrušit chystané zdanění pohonných hmot a slíbil opatření na zvýšení kupní síly a debatu o požadavcích demonstrantů. Oproti loňským demonstracím, které provázelo rabování a žhářské útoky, jsou ty současné ale o poznání méně násilné, píše agentura Reuters.

Osmý akční den má být podle AFP testem toho, jak na tom protestní hnutí nyní je. Aktivisty přitom tento týden pobouřilo středeční zadržení kontroverzního představitele žlutých vest. Eric Drouet byl mnoho hodin ve vazbě. Na začátku, 17. listopadu, se protestů účastnilo 282 000 protestujících.