Video placeholde

Farský: Babiš má temnou minulost a je vydíratelný. Určitě padne a zůstanou škody za desítky miliard

Pravda teď v Česku prohrává. Šéf poslanců STAN Jan Farský o sobě říká, že je hrdý pravdoláskař. Je ale v menšině. Zemi podle něj vládnou usvědčení lháři, třeba prezident to má potvrzené i soudně. Andreji Babišovi věští pád, na který by si i vsadil. Premiér prý stojí na shnilých základech a posunul se k extremistickým voličům. Problém je ale to, co po něm zůstane. Zdecimovaná společnost a škody, vedle kterých jsou Čapí hnízdo a miliardy pro Agrofert jen drobné.

Farský říká, že důležité nejsou jen ekonomické výsledky, ale taky morálka a osobní integrita. Zmiňuje, že Babiš teď sice vyhrává, ale hnutí ANO už je za vrcholem. Jeho stíhání navíc podle Farského nemůže skončit dobře. Odsouzení ani osvobození nebude většina lidí věřit, protože premiér znevěrohodnil policii a udělal v ní personální změny. Lidi prostě neuvěří, že právo platí i pro nejmocnější. Babišovi to ale údajně nedochází. 

I kvůli premiérovi a jeho minulosti bude podle Farského rok kulatého výročí sametové revoluce náročný. Přisluhoval totiž zločinnému režimu a nikdy nevysvětlil, co dělal po roce 1989 v Maroku a čí úkoly tam plnil. Farský tvrdí, že má Babiš v minulosti temná místa a je jednoznačně vydíratelný. I kvůli spolupráci s KSČM se přitom bude vláda snažit minulost relativizovat. 

Farský přiznává, že je nutné, aby se opoziční strany spojily. Brání tomu ale osobní vztahy i situace v regionech. Pořád je prý ve hře spojení s TOP 09 před volbami do Evropského parlamentu. Větší spolupráce ale zřejmě bude nutností pro sněmovní volby v roce 2021. To podle Farského znamená, že stranou budou muset jít někteří lídři, možná včetně něj.

Platí teď v Česku skautský zákon? Co je paradoxního na tom, když prezident Zeman nebo premiér Babiš odmítají migraci? Kdo jsou v Česku obchodníci se strachem? A co může přijít po Babišově pádu?